A bérleti díjak nem változnak

Egyre több ingatlanfejlesztő, irodaház és logisztikaipark-üzemeltető nyit a kis- és középvállalkozások felé, miután sok a kiadatlan terület. Az irodák húsz százaléka üres, és csaknem ilyen arányban van a raktárépületek és ipari ingatlanok körében bérlőre váró terület. A gazdasági kényszer kényszermegoldásokat szül: nem egy modern irodaházban van már arra példa, hogy egy-egy szintet – úgymond –feldarabolnak a 20–50 négyzetméternyi bérirodát kereső kkv-k igényei szerint.

A CBRE ipari ingatlanok ügynökségi vezetője, Baka Gergely szerint jellemző, hogy a kkv-k saját tulajdonú ingatlanuk, például a birtokukban lévő családi ház kinövése miatt keresnek raktárat és gyártóterületet.

Helyzetüket nehezíti, hogy nagyon nehéz túladni az ilyen jellegű ingatlanokon, ami szükséges a minőségi váltás megtételéhez, noha részükről esetenként lenne kereslet a jól megközelíthető ipari ingatlanokra. Mindeközben a nagy cégek összehúzták magukat, és csökkentették területi igényüket, hogy az ellátási láncok racionalizálása után is hatékonyan tudjanak működni. Az utóbbi két évben mindezek miatt csökkent éves szinten a modern ipari ingatlanok iránti kereslet, mindazonáltal a bérleti díjak már régen elérték a legalsóbb szintet, azaz további csökkenésre nem lehet számítani.

A piacon jelenleg 4-4,5 euró a kisraktárak, vagyis a 600 négyzetméter és az az alatti területek ajánlati bérleti díja, míg a több ezer négyzetméteres, autópályák mellé épült big box típusú épületekben 3-3,5 eurós ajánlati árak vannak.

Az irodaházak környékén hasonló a helyzet: a tartósan húsz százalék körül mozgó üres területek miatt a bérleti díjak előbb csökkentek, majd stagnáltak. A lejáró szerződések jó részét (hogy pontosak legyünk: negyven százalékát) újrakötik, a bérlők jó alkupozícióban vannak, a fejlesztések hiánya miatt azonban a kínálat kezd szűkülni –tájékoztatott Borbély Gábor, a CBRE elemzési és tanácsadási vezetője.

A kategóriás házban 11-13 euró, B kategóriásban 6-8 euró az átlagos bérleti díj négyzetméterenként, amihez 3-5 eurós közös költség társul. Az üres területek aránya egyenlőtlenül oszlik el, vannak teljesen megtelt épületek, és vannak olyanok, amelyeknek 60-70 százaléka üresen áll. Többnyire az utóbbiak azok, amelyek egyre inkább a kkv-kban látják a megoldást, és készek egészen kis területeket is bérbe adni.

A kisvállalkozásként induló és jól fejlődő tanácsadó, IT-, oktatási és könyvelőcégek azok, amelyek lakásukat, villaépületüket kinőve, idővel szívesen költöznek irodaházba, de például bizonyos területekről – hagyományosan ilyenek az ügyvédi és közjegyzői irodák – szinte lehetetlen a lakásirodákból elcsábítani a vállalkozásokat. Másrészt döntő szempont, hogy a lakásbérlés még mindig olcsóbb, mint az irodaház, igaz, egy társasház és egy irodaház szolgáltatásait nem lehet összehasonlítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.