Másfél millióan megkapták

Már ma is több mint 1,5 millió dolgozó kap Erzsébet-utalványt – mondta el lapunknak Guller Zoltán, az Erzsébet-utalványt forgalmazó Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. ügyvezetője, aki az idén bevezetett utalvány jelenlegi forgalmát 90 milliárd forintra becsülte, az év hátralévő részében pedig akár 100 milliárdra is emelkedhet.

Ez pontosan egyharmada a francia cégek által korábban uralt piacon elért forgalomnak. Az ügyvezető leszögezte, hogy további elfogadóhelyekkel – nagy hipermarketekkel – folytatnak tárgyalásokat az utalvány elfogadásáról. Piaci forrásokból úgy tudni, hogy az Auchan és a Spar is az esélyesek között van, ám a NÜSZ Kft. vezetője konkrét cégnevet nem említett.

Mint azt nemrégiben megírtuk, több hónapos tárgyalások után a Tescóval már szerződést kötöttek. Ahogy korábban a hazai láncok – CBA, Coop, Reál, Arzenál – úgy most a Tesco esetében sem közölték a felek, hogy pontosan milyen feltételekkel köttetett a szerződés. Az üdülési szolgálattal tárgyaló, vagy tárgyalni próbáló más hipermarketek azt sérelmezték, hogy szerintük lehetetlenül magas, 6 százalékos beváltási jutalékot kötött volna ki a NÜSZ az Erzsébet-utalványokért, miközben piaci pletykák szerint a NÜSZ-szel múlt évben szerződött hazai láncok feleakkora, 3 százalékos beváltási jutalékért fogadhatják el az Erzsébet-utalványt.

Guller Zoltán lapunknak cáfolta ezt a híresztelést. A konkrét szerződési feltételekről a cégek és a szolgálat sem nyilatkozik, ám Guller Zoltán úgy fogalmazott: mindenkivel azonos jutalékban állapodtak meg, azaz az Erzsébet-utalvány általános szerződési feltételeiben megfogalmazott, 6 százalékos jutalékért. Ettől csak elenyészően kevés cégnél tért el a NÜSZ, akkor is csak úgy – mondta Guller –, hogy a nagyobb hálózatok, cégek átvállaltak bizonyos, az utalványok kezeléséhez kapcsolódó – például logisztikai – tevékenységet (utalványok begyűjtése, csomagolása, visszaszállítása), ami egyébként a szolgálat költsége lenne.

Mint arról korábban szintén hírt adtunk, ismeretlen piaci szereplők panasza nyomán az Európai Bizottság előzetesen tájékoztatást kért a Külügyminisztériumtól az Erzsébetutalványokról. Úgy tudni, az unió elsősorban azt kifogásolta, hogy a korábbi gyakorlattal szemben ezúttal gyakorlatilag egyetlen kézbe került a teljes magyarországi utalványpiac. Ezt erősítette meg az Index.hu birtokába került NGM-előterjesztés is, amelyből úgy tűnik, hogy a kormány az Erzsébet-utalvány ügyében Brüsszel elmarasztaló döntésére számít. (A hírportál kezébe került előterjesztés számos olyan javaslatot tartalmaz, ami azt célozza, hogy az Erzsébet-utalvány rendszerét összhangba hozzák az uniós elvárásokkal, így például az Erzsébet-utalványt csak köztisztviselők kapnák, a versenyszféra dolgozói független cégek utalványait használnák, vagy éppen a kibocsátó nem változna, ám a kiosztást vállalkozókra bíznák.) Ezzel kapcsolatban Guller Zoltán tegnap annyit jegyzett meg, hogy reméli, az unió a vizsgálat végén rendben találjamajd a hazai utalványrendszert.

Szociális juttatások másképp

Megkeresésünkre a NÜSZ külön nem kommentálta azt a Magyar Közlönyben megjelent hírt, miszerint Réthelyi Miklós erőforrás miniszternek javaslatot kell kidolgoznia április közepéig arról, hogyan fizethető ki Erzsébet-utalványnyal a jelenleg pénzben járó szociális segély, átmeneti segély, családtámogatás, illetve a lakásfenntartás támogatása.

Szociális bolt Bihartordán – Többféle fizetési módra van lehetőség
Szociális bolt Bihartordán – Többféle fizetési módra van lehetőség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.