Tanyaprogram a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja egyedülálló kezdeményezést honosított meg. A nagy nevű alma mater orvosai 2002 óta vesznek részt nemzetközi mentőcsapatok munkájában katasztrófa sújtotta területeken.

Ez adta a gondolatot dr. Késmárky-Kodak Andrásnak, hogy létrehozzon egy olyan önálló, az egyetem színeiben működő speciális mentőalakulatot, amely már nemcsak a külhoni mentésekben vesz részt, hanem kidolgoz egy modellprogramot a hazai, katasztrofális helyzetben lévő régiók megmentésére is.

A külföldi tapasztalatok alapján általuk kifejlesztett mobil orvosi segítségnyújtást és az ahhoz kapcsolódó tudományos kutatómunkát világszerte elismerik. 2007-ben egyedülálló programként indították el itthon a kertségek és bokorfalvak feltérképezését, s ezzel egy olyan adatbázist hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy természeti katasztrófa idején a debreceniek forgatókönyve alapján a speciális egységek haladéktalanul közbeavatkozhassanak.

– De tanyaprogramunk nem csak a rendkívüli helyzetekre terjed ki – mondja dr. Késmárky-Kodak András, a csoport vezetője. – A feltérképezést segélyezéssel egészítettük ki. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével évente átlagosan 10 tonna élelmiszert, ruhát, játékot és gyógyszert sikerül szétosztanunk az Észak-alföldi régió rászorultjai között.

Ötletük olyan nagyszabású szűrőprogramként is felfogható, melynek révén egy eddig nem létező összképet kapnak –szinte személyekre lebontva –mindazokról, akik hosszú évekig semmilyen egészségügyi ellátásban nem részesültek. – A program keretében a Debreceni Egyetem hallgatói betekintést nyerhetnek a tanya típusú települések egészségügyi, logisztikai, biztonságtechnikai viszonyaiba, és részt vesznek a segélyező és karitatív tevékenységben is – hangsúlyozza dr. Késmárky. Sok esetben olyan krónikus betegségekkel találkoznak, amely folyamatos gondozást és gyógykezelést igényelne. Mivel a külterületeken élő emberek ritkán jutnak el egészségügyi intézménybe, nagy szükség van a folyamatos kontrollvizsgálatokra és szakorvosi felügyeletre.

A segélyezések kivitelezése külön logisztikát igényelt. Hiszen diagnosztikai felszereléseik súlya mellett eleinte az élelmiszer, ruha és egyéb adományok szállítása komoly nehézséget jelentett. Ma már külön logisztikai csapat kíséri az orvosi egységet, így egy-egy alkalommal több száz kiló adományt juttatnak el a rászorulóknak. Az Észak-alföldi régióban számtalan segítségre szoruló család él még ma is tanyákon, ezért a különleges csoport munkája hosszú távon is nagy kitartást és sok pénzt kíván. A csoport vezetője azt mondja: a tanyán élők hálája és öröme önkéntes munkájuk fizetsége. De kapacitásuk véges, és egyre nehezebb előteremteni a költségek anyagi fedezetét. Kihívást jelent ez a régió vállalkozásainak: jelentős ügyhöz csatlakozhatnak, ha támogatják –nem csak pénzzel, természetbeli juttatásokkal is – az orvoscsoport áldozatos munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.