Százmillió forint az áramadósoknak

Felmérések, statisztikák bizonyítják, hogy évek óta növekszik azoknak a száma, akik elemi létszükségletüket is mind nehezebben tudják fedezni. A legégetőbb szociális problémák megoldását egyre több vállalat, civil szervezet vállalja fel, hogy legalább élelmiszert, ruhát juttassanak a rászorulóknak.

Különleges akcióba kezdett a napokban az ország egyik legnagyobb villamosenergia-ipari társasága, a nemzetközi EDF-csoport érdekeltségébe tartozó EDF DÉMÁSZ a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal szoros együttműködésben.

Az EDF DÉMÁSZ nem első alkalommal áll a nehéz helyzetbe kerülő családok mellé. Közel 300 millió forint támogatást nyújtott 2009–10-ben a szolgáltatási területén élő több mint hat és fél ezer fogyasztónak, olyan családoknak, akiknek az áramszámla rendszeres fizetése komoly gondot jelentett. A napokban újabb akciót jelentett be az EDF DÉMÁSZ: 100 millió forinttal támogatja a Máltai Szeretetszolgálat hátralékkezelő programját.

Társaságunk célja elősegíteni, hogy a villamosenergia-szolgáltatás mint alapvető szükséglet a legszegényebb társadalmi csoportok számára is elérhető legyen – mondja Thierry Le Boucher elnök-vezérigazgató. – A szeretetszolgálattal régóta dolgozunk a legsebezhetőbb ügyfelek védelme érdekében. Nem ajándékot adunk, hanem lehetőséget kívánunk biztosítani ahhoz, hogy fogyasztóink maguk is hozzájáruljanak sorsuk jobbra fordulásához. Így például a most támogatásban részesülőket életvezetési tanácsokkal is segítjük, megtanítjuk a villamos energiatakarékos felhasználására, hogy az újabb eladósodás megelőzhető legyen.

Jelenleg mintegy százezer előfizető tartozik az EDF DÉMÁSZ-nak, de sok esetben nem valódi tartozásuk van, csak késedelmes a befizetés. Viszont ügyfeleik között mintegy tizenkétezer olyan fogyasztó is van, akiket tényleges védelemben kell részesíteni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2012 februárjában indult programja azokat a családokat érinti, amelyek korábban hátralékot halmoztak fel.

A program fontos eleme, hogy a felhalmozott hátralékok rendezéséhez a fogyasztók is felelősen járuljanak hozzá. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke elmondta: a programban pályázati úton olyan családok vehetnek részt, akik vállalják, hogy legalább 50 százalékban saját erőből egyenlítik ki tartozásaikat. A közös támogatási program kiemelt figyelmet fordít arra, hogy megelőzhető legyen később is a szolgáltatásból történő kikapcsolás, az érintettek sorsát nyomon követik, nehogy ismét eladósodjanak.

A pályázatra elektronikus úton lehet jelentkezni, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat honlapján (www. maltai.hu) február 15. után. A szolgáltatásból már kikapcsolt, vagy más okból internetkapcsolattal nem rendelkező ügyfelek szociális intézmények vagy segélyszervezetek irodáiból is elküldhetik jelentkezésüket. A pályázaton nyertes fogyasztókkal márciustól kezdődően szerződést köt a Máltai Szeretetszolgálat, majd a legalább ötvenszázalékos önrész befizetését követően a segélyszervezet kifizeti a tartozás fennmaradó részét. A segélyszervezet hasonló programjainak tapasztalatai alapján 10-11 ezer pályázóra számít.

Thierry Le Boucher és Kozma Imre atya
Thierry Le Boucher és Dani Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.