Richter: egyoldalú szerepvállalás?

Ördögi körből próbál kitörni idén a hazai mecenatúra szinte valamennyi úttörője. Mindazok, akik a 90-es évek elején az elsők között vállalták fel, hogy a társadalmi, szociális problémák megoldásából kiveszik a részüket, részben az elhúzódó gazdasági válság, részben a hazai szabályozás anomáliái miatt nehéz helyzetbe kerültek.

Kénytelenek visszafogni azt a kvótát, amelyet korábban a különböző ügyek felkarolására fordítottak.

Nem kivétel ez alól a Richter Gedeon Nyrt. sem, amely közel két évtizede pionír szerepet játszik a hazai természettudományos oktatás és az egészségügy mentorálásában.

– Egy felelősen gondolkodó cég stratégiájában nagyon sok lényeges elem összehangolására van szükség – mondja Beke Zsuzsa, a társaság PR- és kormányzati kapcsolatok vezetője. A hosszú távú fennmaradás, az eredményes működés megköveteli mind a gyártások, mind a kutatás-fejlesztés folyamatos, állandó fejlődésének biztosítását. A gyógyszergyártásban –éppen azért, mert a gyógyszer bizalmi termék – ennek különösen nagy jelentősége van. A Richternek ezen túl nagy erőket kell fordítania a külhoni kereskedelemfejlesztésre. Mióta a gyógyszerkassza bevezette az úgynevezett vaklicit intézményét, végképp ellehetetlenült a magyarországi gyógyszeripar. A vaklicitben annak a gyártónak a termékét számítják etalonnak, amely a legolcsóbb áron kínálja generikus produktumát: ehhez igazítják az OEP-támogatást. Ha a vaklicit nyertese esetleg két hónap múlva beszünteti különböző okokra hivatkozva a szállítást, akkor az ugyanilyen vagy hasonló hatóanyagú generikum beszerzését már drágán meg kell fizetniük a gyógyszertáraknak és a betegeknek is. A vaklicitnél nem számít, hogy mennyire hiteles cég ajánlatáról van szó, csak az árat veszik figyelembe.

Tanítani

A Richter, a legnagyobb hazai gyógyszergyártó ma teljes forgalmának mindössze tíz százalékát realizálja Magyarországon. Ugyanakkor a terhei egyre nőnek a különböző címeken kivetett adók következtében. A társaságnak tehát – amely évente mintegy 4-500millió forintot fordít mecenatúrára – nagyon át kell gondolnia, hogy a jövőben milyen összeget tud fordítani társadalmi szerepvállalásra. Hiszen a növekvő költségek mellett gondolnia kell annak a szociális hálónak a fenntartására, amelyet mintegy tízezer munkavállalójának érdekében biztosítania kell.

A gyógyszervállalat mecenatúrájának kezdetektől a két legfontosabb területe az oktatás és az egészségügy. Hosszú évek óta mind jobban csökken a fiatalok körében a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés. Ezért tartotta kiemelt jelentőségűnek a Richter, hogy előbb az egyetemeken, főiskolákon ösztöndíjakkal segítse elő, később pedig már a középfokú oktatási intézményekben is növelje az érdeklődést a tantárgyak közelebbi megismerésére. Tavaly például – a kémia éve alkalmából – a Magyar Kémikusok Egyesületével együttműködve – sokféle módon népszerűsítették a természettudományokat. Miután a kémiai oktatás akkor fogja meg a diákok fantáziáját, ha számos eszköz áll a tanárok rendelkezésére a kísérletek bemutatására, számos berendezéssel szerelték fel az eszközökben ugyancsak szűkölködő iskolákat. A Tudományos, Hasznos, Emberi (THE) program keretében – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen – játékos vetélkedőket rendeztek az ország középiskoláiban, valamint rendhagyó órákat vehettek a kémia iránt érdeklődő tanulók a richteres kutatók előadásai során. A Petrik Vegyipari Szakközépiskola pedig közvetlenül is részesül a gyógyszercég folyamatos támogatásában.

– Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a diákoknak nyújtsunk támogatást, hanem külön elismerésben részesítsük azokat a tanárokat, akiknek óriási szerepük van a tantárgyak megszerettetésében – hangsúlyozza Beke Zsuzsa. A 12 évvel ezelőtt alapított Rátz Tanár Úr díjban –amely a kezdeményező Richter mellett az Ericsson és Graphisoft részvételével jött létre –nemcsak az elit iskolák pedagógusai részesülnek, hanem kistelepülések, tanyasi iskolák tanárai is, akik komoly szerepet játszanak a tehetséges növendékek továbbjutásában.

Lényeges a prevenció

– Az egészségügy már nehezebb terep, a látszatát is el kell kerülnünk annak, hogy támogatásunkat egyfajta márkareklámként értékeljék – emeli ki Beke Zsuzsa. De az egészségügy annyira forráshiányos, hogy a modern infrastruktúra kiépítésére vagy az orvosok szakmai továbbképzésére szakmai konferenciákon nem kerülhetne sor adományok nélkül.

A legnagyobb hazai gyógyszergyár jelentős erőfeszítéseket tett – és kíván tenni – a lakosság érdekében is. Két éve indított Egészségváros programja keretében speciálisan felszerelt kamionokat indít útnak tavasszal és ősszel, hogy a szűrővizsgálatok elvégzésével részt vállaljon betegségek megelőzésében. Aranyanyu díjával az innovatív ötletek, kezdeményezések felkarolását vállalja, hogy így is hozzájáruljon a társadalom öngyógyításához. Nem eretnek gondolat, hogy az az állam, amely gazdasági, szociális, társadalmi problémák harapófogójában küszködik, ne nehezítse, hanem valamilyen formában elismerje azoknak a vállalatoknak az erőfeszítéseit, amelyek a maguk erejéből osztoznak a hazai problémák megoldásában.

Két év alatt az ország lakosságának felét szűrték meg
Két év alatt az ország lakosságának felét szűrték meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.