Megúszhatja a bezárást a Ganz-Acél

Fehér holló lehet a Ganz-Acél: a gazdasági válság 2008-as kirobbanásakor megroppant, jelenleg felszámolás alatt álló cég hamarosan utolsó kifizetetlen hitelezőivel is megegyezhet. Ha ez sikerül, a hazai felszámolási gyakorlatban szinte példátlan módon megmenekülhet, és tovább működhet.

Majdnem mindenben igazuk lett azoknak, akik 2009 novemberében sötéten látták a Ganz Híd-, Daru- és Acélszerkezetek (Ganz-Acél) Zrt. jövőjét. A társaság akkor elrendelt felszámolási eljárása, a pesszimista jóslatoknak megfelelően, már harmadik éve tart, és még mindig nincs vége. A „huhogók” nem tévedtek abban sem, hogy a pénzüket követelő hitelezőknek nem marad választásuk: bármennyit is hangoskodnak, demonstrálnak mondjuk a Megyeri hídnál, végül be kell érniük járandóságuk egy szerény hányadával. Az egyetlen, ami talán nem válik valósággá az előre felfestett rémképek közül, a 130 éves múltra visszatekintő cég teljes megszűnése.

Egyezségi tárgyalásra hívta a Ganz-Acél felszámolóját, tulajdonosait és hitelezőit a Fővárosi Törvényszék. A március ötödikén esedékes találkozó tétje nem csekély: a felszámolás alatt álló vállalat sorsáról születhet döntés. „Élet és halál” kérdése, miként fogadja a mintegy 80 hitelező a – nemzetközi ismertsége okán akár a hungarikumok közé is besorolható – cég tulajdonosainak egyezségi ajánlatát, illetve a kilábalási programját.

A Ganz-Acél sikerére fogadni vakmerőségnek tűnhet. Az összességében 1,8 milliárd forintjuk megtérítését követelő hitelezők ugyanis az acélszerkezet-gyártó cég partnereinek „kemény magjához” tartoznak: 2010-ben egyikük sem fogadta el a tönk szélére sodródott vállalat negyvenszázalékos kielégítési ajánlatát – ezt egyébként állítólag másik 170 alvállalkozó és beszállító, ha nem is őszinte mosollyal, de aláírta.

A „mindent vagy semmit” játékot választóknak kipostázott egyezségi ajánlatban sincs szó a járandóságok maradéktalan kifizetéséről. E helyett a kielégítési sorban előrébb álló, a felszámoló listáján D kategóriában nyilvántartott vállalkozások hatvan, a hátrébb sorolt F kategóriásak húsz százalékát kaphatják meg pénzüknek. Feltéve, hogy elfogadják az ajánlatot. Az esélyeknek nem kedvez az sem, hogy megegyezés hiányában a kedvezőbb besorolású hitelezők talán valamivel többet is szakíthatnának – konkrétan a hátrébb soroltak jussából. Utóbbiaknak ugyanis a Ganz-Acél felszámolása esetén egy fillér sem jár.

Az acélszerkezeteket gyártó cég életben maradására mégis van esély. Két legnagyobb hitelezője, a Hídtechnika Kft. és a Vegyépszer Hungária Zrt. ugyanis egyben a társaság tulajdonosa is. Feltételezhető, hogy az egyezségi javaslatot összeállító két cég saját ajánlatát elfogadja majd, azaz lemond együttesen 1,2 milliárd forintnyi követelése döntő hányadáról. Márpedig a felszámolás egyezséggel történő megszüntetésének az egyik feltétele éppen az lenne, hogy a követelt összeg kétharmadáról megállapodás szülessen. Ez a kétharmad a tulajdonosokon keresztül adott.

A Ganz-Acél megmaradásához már csak azt kell valahogy elérni, hogy a hitelezők egyszerű többsége is a megegyezésre tegye a voksát. A tulajdonosok szerint a hitelezők megajánlott kielégítéséhez, a felszámolói díj és a felszámolás költségeinek kifizetéséhez megvannak a források. Erre fordítanák a társaság megmaradása esetén behajtható kinnlevőségeit, illetve a meglévő pénzeszközöket. Eközben a tulajdonosok nem vennének ki pénzt cégükből: követeléseiket a megajánlott mértékig, azt a Ganz-Acél társasági részesedések, követelések átadásával elégítené ki.

Ha a Hídtechnika és a Vegyépszer szakértőinek csaknem kétéves munkájával előkészített egyezsége megszületik, a Ganz-Acél a felszámolások történetének „fehér hollója” lesz. A magyarországi felszámolások sorát ismerő szakértők szerint sikeres csődre vannak példák – előfordult, hogy egy-egy tönk szélére jutott vállalkozás a csődvédelem fedezékében megegyezik hitelezőivel. De az rendkívül ritka, hogy egy cég túléljen egy jogerős felszámolási határozatot. Ilyesmi legfeljebb kisebb vállalkozásokkal fordul elő, de ekkora méretben nemigen van példa hasonlóra.

Más kérdés, hogy a felszámolást túlélt cég életben marad-e, s képes-e felállni a padlóról. A tulajdonosok mindenesetre a bíróságnak azt írták: cégük tevékenységének újraindítása után „stabilan eredményessé válik, likviditása helyreáll”. Olyannyira, hogy ha a kilábalási program megvalósul, a társaság 2012-ben már nyereséget termelhet – mérleg szerinti eredménye az idén megközelítheti a 2,4 millió forintot, jövőre pedig az 55 milliót.

A tulajdonosok elismerik: mindez csak a korábbi beszállítókkal, illetve a vevőkkel történő együttműködés révén képzelhető el. Az első tárgyalásokat a hírek szerint már meg is kezdték. De a fizetőképesség helyreállítását szolgáló programból kiderül az is: a felszámolás egyezséggel történő megszüntetése után a Ganz-Acél folytathatja gyártási, korrózióvédelmi és szerelési tevékenységét a Hídtechnika csepeli bérleményében. A munkához az eszközöket a tulajdonosok biztosítják.

Lezajlottak az első piackutatások is. A kilábalási program készítői úgy látják: a Ganz-Acél referenciáival és termékeivel ismét piaca meghatározó szereplőjévé válhat. Négy kontinens negyven országában a megrendelői pusztán a felszámolás fenyegetése miatt nem vesztek el végleg. Az 1874 óta hidak százainak építésében, rekonstrukciójában szerepet vállaló cég jövője szinte kizárólag hitelezői kezében van. Ha a társaság elbukik, vele hal az acélszerkezetű hidak magyarországi gyártása is.

A Megyeri hídról sokan távoztak pénz nélkül
A Megyeri hídról sokan távoztak pénz nélkül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.