Dióhéjban

Mozgássérülteket segít a Cisco Hálózati Akadémia

2012. januárban a budapesti Addetur Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskolában újabb Cisco Hálózati Akadémiát avattak fel, ahol 24 mozgássérült tanuló kezdte meg a munkaerő-piaci beilleszkedést segítő hálózati informatikai tanulmányait. Az informatikai alapismereteket nyújtó Cisco IT Essentials (ITE) tananyaggal a már létező számítógéprendszer-karbantartó-képzésen belül ismerkedhetnek meg a tanulók, a gimnáziumot végzők pedig a délutáni órák keretében vesznek részt e képzésben. Emellett folyamatban van a hálózati alapismereteket nyújtó CCNA-képzés bevezetése is, amely várhatóan még 2012-ben elérhető lesz a diákok számára. „Az Addetur Iskola több mint 18 éve működik azzal a céllal, hogy segítse a mozgássérült fiatalok beilleszkedését a társadalomba, és javítsa elhelyezkedési esélyeiket. E munka egy újabb lépése a Cisco Hálózati Akadémiával létrehozott együttműködés, amely egy gyors ütemben fejlődő és sok lehetőséget magában hordozó területet ismertet meg tanulóinkkal. A számítógéprendszer-karbantartó-képzésünk nagyban épül a Cisco tananyagára, ezáltal a tanulók minőségi képzésben vehetnek részt, és így nagyobb lehetőségük lesz elhelyezkedni, továbbá továbbtanulási lehetőségek is biztosítottak a magasabb szintű tudás eléréséhez. Emellett a Cisco online tananyagai bárhonnan elérhetők, ami a mozgássérülteknél nagyon fontos szempont” – mondta Kékesné Czinder Gabriella igazgató. A Cisco Hálózati Akadémia globális hallgatói létszáma 2011 tavaszán túllépte az egymillió főt. A világ legnagyobb, online oktatásra épülő „osztálytermének” létrejöttét a folyamatosan növekvő piaci igények generálták: az IDC 2010-es előrejelzése szerint 2015-ig Európában a 13%-ot is elérheti a munkaerőhiány az informatika egyes területein, így az állami oktatási rendszer mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az iparági oktatási kezdeményezések. Magyarországon 1999-ben indult a program, azóta több mint 15 000 diák végzett.

Netezzünk együtt... biztonságosan!

A Safer Internet Dayt, vagyis a Biztonságosabb Internetnapot ma már a világ több mint 60 országában, köztük Magyarországon is minden évben február hetedikén rendezik meg. A Safer Internet Program hazai konzorciuma 2012-ben két pályázattal is ösztönzi a gyermekeket és a felnőtteket az aktív részvételre. Az idei SID témája a generációk összekapcsolása az online világban, vagyis az, hogy a gyerekek, fiatalok és a szülők, nagyszülők hogyan adják át egymásnak tudásukat, tapasztalataikat. A naprakész digitális tudással rendelkező fiatalok vezessék be az idősebbeket az új technológiák használatába, a szülők és nagyszülők pedig figyeljék a fiatalok jelzéseit, válaszoljanak a kérdéseikre, és intsék őket a felelőtlen virtuális szörföléstől. A Microsoft, amely székházában számos érdekes előadást szervez az érdeklődőknek, különböző képzésekkel és ismeretterjesztő programokkal tesz a tudatosabb internetezés elterjedéséért. A SIP magyarországi konzorciuma a Microsoft Magyarországgal közösen videopályázatot hirdet Netezzünk együtt... biztonságosabban! címmel. A Microsoft egyébként sokféle módon segíti az informatikusképzést Magyarországon. Így például több lábon álló együttműködési megállapodás keretében ingyen fejlesztőeszközöket biztosít az egri Eszterházy Károly Főiskola informatikushallgatóinak. Az együttműködés több száz diákot és tanárt érint, értéke több százmillió forintra tehető. A megállapodás része egy pilot projekt mindkét szervezet számára: a tervek szerint a főiskola gyakorlóiskolájának egyosztálynyi diákja szeptembertől Windows 8 operációs rendszert futtató táblagépeken kezdi meg a tanévet. A projekt célja, hogy kiderüljön, hogyan tudják a diákok használni a mindennapi tanórákon a legkorszerűbb táblagépeket. A főiskola pedig egy úgynevezett innovatív tanári kompetenciaközpont létesítését tervezi, ahol a tanárok a legkorszerűbb hardverekkel és szoftverekkel ismerkedhetnek meg.

Versenyben az európai fák

Izgalmas és megható történetekkel versenyeznek az Európai Év Fája verseny 2012-es jelöltjei. A megméretésen hét ország azon fái vesznek részt, melyek saját hazájukban a közönség segítségével elnyerték az Év Fája címet. A bolgár, cseh, francia, lengyel, magyar, román és szlovák fákra február 1-jétől 29-ig lehet szavazni a világon bárhol, a www.treeoftheyear.org weboldalon keresztül. A verseny győztesét a brüsszeli díjátadón hirdeti ki a verseny szervezője, a cseh Nadace Partnerství és hazai társszervezete, az Ökotárs Alapítvány. A második Európai Év Fája versenybe nevezett fákon keresztül megláthatjuk, mi köt össze egy fát egy-egy emberrel, családdal, iskolával vagy várossal. A felsőmocsoládi öreg hárs mágikus erejével védelmezi az őt körülvevő erdőt, történetét a környékről származó Bánó család őrizte meg. A család máig élő hagyománya, hogy legfiatalabb tagjaikat bemutatják az „öregnek”. Az ezeréves pisztáciafa egy korzikai lánynak, Élise-nek köszönheti életét, aki inkább hagyta saját házát leégni, hogy a tűzoltók megmenthessék a ritka fát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.