Csányisok csapata

Különösen jó iskolákra jellemző, hogy diákjai felnőttkorukban is előszeretettel emlegetik fel, melyik alma materből kerültek ki a világba. A közösség, amely felnevelte őket, életre szóló meghatározó élményt jelent számukra.

A tehetségek felfedezése és segítése közös ügyünk, a legjobb befektetés – írja Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az alapítványról összeállított tartalmas füzet előszavában. A sikeres üzletember 2005-ben magánvagyonából hozta létre azt az alapítványt, amely másfél évtizedes távlatban támogatja a jó képességű, nehéz körülmények között élő gyermekek életútját. Nem könnyű bekerülni a Csányi-csapatba. Az általános iskola IV. osztályát végzett, hátrányos szociális helyzetben lévő gyerekek pályázhatnak, a kiválasztást gondos háttérfelmérés előzi meg, amelyben sokat nyom a latba az iskola ajánlása, a gyerekek vizsgáztatása és különböző képességeik számbavétele. A tehetség sokféle módon nyilatkozik meg a matematikától a zenei talentumig, tehát nagyon nehéz eldönteni, kitől várható a fiatal felnőttkorig, hogy valóban ki tudja bontakoztatni adottságait. Az Életút program ugyanis nagyon hosszú távra szól: 10 éves kortól az egyetemi vagy főiskolai diploma megszerzéséig.

Főállású mentorok

–Az alapítvány nem pénzosztásban gondolkodik – mondja dr. Radoszáv Miklós operatív igazgató –, hanem nagyon komplex támogatást jelent. Szakképzett, főállású mentoraink egyaránt koncentrálnak az oktatásra, a gyerekek szociális körülményeire, az érdeklődésüknek megfelelő képzésre, a hátrányos helyzetből következő kulturális hátrányok leküzdésére.

Önálló elem az idegen nyelv tanítása, amelyre különösen nagy gondot fordítunk: gyerekeink többsége a középiskola végére közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgát tesz. Így például a legjobbakat minden évben angol vagy német nyelvterületen nemzetközi nyelvi táborokba küldjük, hazai nyári nyelvi táborainkba pedig olyan önkéntesek foglalkoznak velük, akik idegen országból érkeztek, s így természetes nyelvi közeget biztosítanak a diákoknak.

Közösségi Házak

A Csányi-alapítvány a hátrányos helyzetű régiókban kezdte meg működését 2006-ban. A szervezők gondoskodnak arról, hogy a fiataloknak úgynevezett Közösségi Házban biztosítsanak olyan feltételeket, amelyeket az otthonukban nem találhatnak meg. Az első ház Jászberényben jött létre, ezt követte a nagybajomi, pécsi, kaposvári, szegedi ház alapítása. A házak nemcsak a tanuláshoz nyújtanak jól felszerelt hátteret, hanem a legkülönbözőbb szabadon választott foglalkozásokhoz, szakkörökhöz és szórakozáshoz biztosítanak maximálisan jó körülményeket. Sőt, még étkezni is lehet itt, hiszen nem csak tudományból áll a világ.

Bár Radoszáv Miklós hangsúlyozza, hogy nem pénzosztó alapítványról van szó, a csányisok sokféle közvetlen anyagi támogatásban is részesülnek. Karácsonykor és iskolakezdéskor 15-15 ezer forintos juttatást kapnak, mentoruknak is rendelkezésére áll egy keretösszeg, hogy segíthessen – akár a családon is –, ha szükségesnek látja. A kollégiumban lakók étkezési költségeit szintén átvállalja az alapítvány. A 4,5 százalékos tanulmányi átlag felett teljesítő diákok pedig külön ösztöndíjban részesülnek. A nyári táborok, amelyeknek a nyaraláson túl komoly pedagógiai programjuk is van, ugyancsak tetemes összeget emésztenek fel. A közösségi házakban – a kommunikáció fejlesztése érdekében – drámapedagógiával is foglalkoznak, amely nemcsak elméleti oktatást jelent, hanem színházakba, múzeumokba is viszik a gyerekeket. Sőt időnként a szülőket is, akik közül nem egy ezen a réven jutott életében először egy teátrum falai közé. Az alapítvány a Szülők Akadémiáján és a rendszeres szülői értekezleteken keresztül igyekszik a családot is szorosan bekapcsolni tevékenységébe.

Támogatók hálója

– Az elmúlt hat év alatt számos vállalat és magánember csatlakozott a programhoz. A hosszú távú tervezés, az átlátható és elszámoltatható költségvetés sokak számára bizonyul vonzónak lecsökkentek, törekedni kívánnak arra, hogy gyermekeiket ne csak a felsőoktatás felé orientálják, hanem a magas szintű szakképzésben is továbbjutást biztosítsanak számukra. Gondolnak arra is, hogy az egyetemi városokban, Pécsen és Szegeden saját keretükben nyújtsanak lakhatási lehetőséget diákjaiknak. Szerepet kapnak a fiatalok is: tavaly jött létre az a Gyermekparlament, amely aktív szerepet vállal a programok megtervezésében.

ÍGY JÖTTEM!

Bakonyi Bálint az első csányis, akik egyetemre került. A nagybajomi születésű, 19 éves fiatalember az ELTE informatikai szakára felvételizett sikerrel. „Hat éve, mindjárt az indulásnál, az elsők között kerültem be az alapítvány pártfogoltjai közé.

Bár a családomban szerencsére mindenkinek van munkája, az iskoláztatásomra nem gondolhattak. Kaposváron végeztem a középiskoláimat, a kollégiumban is segítettek, és a tanulásban is. A mentorom úgy látta, hogy van nyelvtehetségem, ezért egy külön angol anyanyelvi tanárt rendeltek mellém, így az érettségivel egy időben már felsőfokú nyelvvizsgát is tehettem. A csányisokkal jártam kétszer Brightonba, egyszer Máltán nemzetközi nyelvi táborba.

Nagyon örülök, hogy felvettek az egyetemre, úgy gondolom, hogy matematikai és informatikai tanári mesterképzésre megyek majd. Most kollégiumban lakom Budapesten, itt is sokféle segítséget kapok, fizetik az étkezésemet, a bérletemet, és havonta 60 ezer forinttal egészítik ki a 20 ezer forintos szociális ösztöndíjamat. Minden hétvégén hazautazom, és ott a közösségi házban, a csoportommal együtt azon dolgozunk, hogy minél többen jussanak be közülünk valamelyik egyetemre.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.