A mosollyal gyógyító alapítvány

Az 1996-ban alapított Mosoly Alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy a krónikusan vagy súlyosan beteg gyerekeknél visszaállítsa a lelki jóllét állapotát. Az alapítvány programjai öt alapelv mentén szerveződnek: elfogadás, szeretet, támasz, öröm, fejlődés révén segítse a gyógyulást, majd a beilleszkedést az egészségesek világába.

A Mosoly-projekt lényege a gyerekek gyógyulását a kórházi kezeléseket kiegészítő terápiás programokkal, alkotó foglalkozásokkal segíteni. A mesék és a művészetek segítségével kívánják elérni, hogy a gyerekek megküzdhessenek a betegség következtében keletkező, gyógyulásukat nehezítő pszichés terhekkel. Lelki rehabilitációra az egészségügyi intézményrendszerben kevés a kapacitás. A Mosoly Alapítvány az orvosi kezeléseket kiegészítő, hiánypótló komplex terápiás programokkal segíti a beteg gyerekek gyógyítását, a kezelést biztosító orvosokkal szorosan együttműködve. Szakembereik a pszichológia, valamint a mese- és művészetterápia különféle módszereit ötvözik annak érdekében, hogy a gyógyulás folyamata minél hatékonyabb és tartósabb legyen.

– Az Adományvonalra érkező támogatásból több helyszínen tervezünk terápiás programot indítani. A programok célcsoportját a 3–18 éves, daganatos és leukémiás beteg gyerekek alkotják, akik kórházi kezelésben részesülnek, vagy már kikerültek az intézményes ellátásból, de még nem minősülnek gyógyultnak – mondja Adorján Katalin, az alapítvány vezetője, aki 2001 óta vesz részt a munkában – a kórházakban évente közel 200-250 gyermeket diagnosztizálnak rosszindulatú rákos megbetegedéssel az országban, s ez a szám sajnos növekszik, így mind több gyerek szorul rá a segítségünkre. Két kórházzal működünk szorosan együtt ebben a programban – a SOTE II. Gyermekgyógyászati Klinika országos onkoematológiai központként is funkcionál, az ország teljes területéről érkeznek ide gyerekek kezelésre. Azok a gyerekek, akik kemoterápiás és sugárterápiás kezelésen túl csontvelő-transzplantációra szorulnak, átkerülnek a Szent László Kórház gyermekhematológiai és őssejt-transzplantációs osztályára. Ezenfelül két kórházban működnek terápiás programjaink – Pécsett a PTE ÁOK Gyermekklinika neuropszichiátriai és endokrinológiai osztályain és Debrecenben a DE OEC gyermekhematológiai-onkológiai osztályán is.

– A gyerekek immunrendszere nagyon sérülékeny, a szülőknek gyakran a kórházi kezelések befejezése után is részletes előírásokat kell követniük –hangsúlyozza Adorján Katalin.

– A teljes gyógyulás a kezelések után még mintegy négy évig tart.

Mindkét kórházban tartunk terápiás foglalkozásokat ágy mellett, valamint a kezelésen átesett, de még nem gyógyult gyerekek számára a kórházon kívül is. Felméréseink szerint összesen mintegy 400 gyermeket tudunk elérni a programmal a következő másfél évben. A kórházakban nyújtott támogatás mellett rendkívül fontos a gyerekek csoportos, hosszú távú terápiás ellátása. Ehhez viszont nélkülözhetetlen lenne meglévő anyagi lehetőségeink bővítése. A két kórházban összesen közel 380 gyerek részesül terápiás segítségben, és egyelőre további 20 gyerek rehabilitációját tudják ellátni a hosszú távú csoportokban. Az alapítvány nem kórházi keretek között ennél sokkal több gyermeknek nyújt segítséget. Szükség lenne ennek a körnek a kiszélesítésére, de ehhez e pillanatban kevés a patronáló vállalatoktól ma érkező financiális támogatás.

A tervezett újabb Mosolycsoportok indításához hathatós segítséget tudna nyújtani az Adományvonalon keresztül a társadalom.

Az „1788 – az emberi hívószám” szlogenről is ismert hello holnap! Adományvonal a Magyar Telekom vezetékes és mobiltelefon-hálózatából is elérhető. A hívás és az SMS-küldés díja egyaránt 100 forint, amely összeg áfamentes (Domino feltöltőkártyával kezdeményezett hívások kivételével). A 2012. március és április hónap alatt beérkező hívások díja a hívók adományaként teljes egészében a Mosoly Alapítványé lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.