Batka Zoltán: Dohánymesék

Pedig ezt az egész trafikmizériát olyan szép kerek, viccesen értelmetlen csalimeseként tálalták, hogy az ember már kezdte elhinni. Adva volt Lázár János, aki ugye nemrégiben azzal fojtotta bele a szuszt egy kormányzati kollégájába, hogy az „a szolgáltatók érdekét képviseli”, míg ő, Lázár „a fogyasztók pártján áll”. (Tus!) Ezután a fogyasztók barátja benyújtott egy törvényjavaslatot, miszerint a tisztelt fogyasztó a jövőben a sarki bolt helyett esetleg szíveskedjen a falu, avagy a kerület másik végébe kutyagolni, ha még mindig cigit akar venni. 

A dohánymultik vezetői a nyilvánosság előtt néma hullamosollyal fogadták, hogy kiskereskedelmi hálózatuk cirka felét majd egy tollvonással felszámolja a kormány. Hiszen mit is veszíthetnek? Potom húsz-harminc-ötvenmilliárd forintot – tippelgetek. Ja, és évente.

Másutt egy ilyen javaslat láttán minden mezei dohánylobbista menten szívrohamot kap. Nem így nálunk, a tavaly „magyarországi befektetővé” avanzsált dohánymultik Brüsszelig hallatszó üvöltés helyett széttárt karokkal sóhajtoztak, be kár, hogy lobbistáik mostanában rendre ajtón kívül rekednek. Ismétlem: az egész hihetetlenségében volt valami hihető is.

A felszínről nézve a Nemzeti Együttműködés Rendszere ugyanis együtt nem működésről szól, azzal az indoklással, hogy a kormányközeli kiváltságosok nemzeti ügyeinek kivételével itt érdekük csak a zembereknek lehet, ők pedig a babapelenka árától az olajhelyzetig mindenről mindenféle véleményüket bőségesen elmondták már a választáson két éve.

Most azonban egy érintésre feltárult egy új dimenzió is: egy szürke hivatalnok a Nemzetgazdasági Minisztériumnál megnyomott egy gombot, egyenesen Brüsszelig repítve a trafiktörvény tervezetét, a dokumentumban pedig nyoma maradt annak is, hogy az egyik dohánycég vezetőjének a kezén is keresztülment. Tanúsította ez az elektronikusan rögzített névjegy, hogy Lázár szépen végig nemzetikonzultálta vele az egész jogszabályt.

Esti mese helyett itt a már unalomig ismert szappanopera: a fideszes urak protekcionista meg egészségvédelmi lózungokba bújtatva saját üzleti hátországukat építgetik a multikkal szemben. A multik vállat vonnak, és itt látszólag besorolnak a nemzeti együttműködés díszletei közé – az „együttműködés” is csak egy hívószó, olyan, mint nekik a „light” – közben odakint Brüsszelben már szorgosan fúrják az egészet.

Fogyasztóvédő János pedig saját, soha ki nem mondott konklúzióját idézve: csak egy lobbista. És gyorsan szögezzük le: hála a jó istennek. Mert neki az a dolga, hogy ne csak a főnök úr vízióira vagy a munkáslevelezők meglátásaira figyeljen. Ahogy gazdasági érdekszervezeteknek meg az, hogy a cégeik érdekeit nézzék, és visítsanak, ha a törvényhozó valami ordas hülyeséget akar rájuk és vásárlóikra erőltetni.

Ez így tiszta és logikus lenne. Igaz, egy ilyen modellben semmi értelme sem volna az egész nemzeti együttműködős felhajtásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.