Nokia: Irány Ázsia!

Az okostelefonok térhódítása és a piac átalakulása fájó következményekkel gyűrűzött be Magyarországra, a Nokia 2300 embert fog elbocsátani idén a 2000-ben átadott komáromi gyárából.

A mobilpiacot évtizede vezető, de az okostelefonokban mind ez ideig lemaradó Nokia tavaly jelentett be először drasztikus lépéseket, azt követően, hogy voltak negyedévei, amikor a profitja elolvadt, az okostelefonok (a legnagyobb haszonnal értékesített szegmens) piacán rohamosan csökkentek az eladásai, egészen 12 százalékra csökkent a piaci részesedése. Ezért stratégiát váltva, szövetkezett az amerikai Microsofttal, s a Windows Phone operációs rendszer mellett tette le a voksot. Akkor a Nokia több ezer szoftverfejlesztőt küldött el. A cég egyébként évek óta igyekszik ésszerűsíteni a gyártást. Négy éve még Stuttgartból vonultak ki, és nyitottak üzemet Kolozsvár mellett, tavaly aztán azt a gyárat is bezárták, s csak idő kérdése volt, hogy az eddig több mint ötszázmillió készüléket előállító komáromi gyárat mikor éri el az átszervezés.

A komáromi üzemben több százmillió készüléket gyártottak eddig
A komáromi üzemben több százmillió készüléket gyártottak eddig

A mostani bejelentés a Komáromban, a mexikói Reynosában és a finn Salóban üzemelő gyárakat érinti oly módon, hogy a mobiltelefon-összeszerelés lényegében átkerül Ázsiába, s a három üzemben csak a készülékek testre szabása és más, ügyfélkapcsolatokkal összefüggő feladatokat végeznek majd. Ez lényegesen rugalmasabb munka, mint a termelés. A bejelentésre Orbán Viktor évértékelő beszédének másnapján került sor, a miniszterelnök még mint jó példát hozta fel a Nokiát. (2000-ben a gyárat is ő avatta.) Ezt az ellenzék egy a kormányfőnek leosztott sallerként értékeli, miközben a nemzetgazdasági tárca lapunknak küldött válasza szerint az, hogy a komáromi üzemben sikerült 2100 munkahelyet megtartani, mutatja, hogy a Nokia továbbra is bízik a magyar szakemberek tudásában és a magyar beruházási környezetben.

A leépítések 2012 végéig fokozatosan zajlanak, de hogy hány magyar és hány szlovák állampolgárt (sokan jártak át a határon túlról) érint, azt egyelőre nem tudni. A cég az elbocsátottaknak támogatási programot kínál, s két hónapig állományban tartja őket a felmondási időt követően is, hogy legyen idejük az álláskeresésre. A felmondásról szóló értesítést 2050 fizikai és 250 szellemi dolgozó kapja meg hamarosan.

A Nokia nem kapott egyedi kormánydöntés keretében nyújtható (EKD) támogatást – tájékoztatta lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztérium. Arról egyelőre nem szólnak a hivatalos bejelentések, hogy a Nokia mellé, az ipari parkba beköltözött cégeknek a változásokat követően hogy alakul a rendelésállományuk, de alighanem csökkenni fog, tehát náluk további elbocsátások várhatók.

– A gyártási sebesség növelése miatt költözik a cég Ázsiába, hiszen az összeszerelési folyamatok döntő része manapság már ott zajlik, illetve beszállítói közül is sok az ázsiai. Állami támogatás esetén sem tartotta volna itt a munkahelyeket a cég – mondta a vállalat vezérigazgató-helyettese, Niklas Svander. A termelés Ázsiába telepítése mellett szól egyébként az is, hogy a lazább munkaügyi szabályok miatt a termelést lényegesen rugalmasabban tudják alakítani a piaci igényekhez.

A Nokia Komárom Kft. 2010-ben 1017 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, ez a GDP 3,6 százaléka. Előtte 1075 milliárd, 2008-ban 1292 milliárd volt a cég bevétele.

A leánycég kapott támogatást

A Nokia érdekeltségébe tartozó, a mobiltelefon-infrastruktúraelemeket fejlesztő és gyártó Nokia Siemens Networks tavaly novemberben még 270 millió forintos munkahelyteremtő támogatást kapott. Cserében a cég budapesti kutatás-fejlesztési központjában 224 diplomás mérnök munkába állását tette lehetővé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.