Egy európai ár

Fantasztikus magyar sikerként könyveli el Orbán Viktor a hétfői brüsszeli alkut, amellyel huszonhét országból huszonöt áldását adta a stabilitásról, a koordinációról és a kormányzásról szóló uniós kormányközi szerződésre. Ennek lényege a decemberben még előbb nemet, aztán talánt mondó, most helyeslő magyar kormányfő szerint az, hogy ki lehet belőle maradni. Egyelőre.

Az eurózónán kívüli tagállamok csak akkor lesznek kötelesek az alkotmányba foglalni a kiegyensúlyozott költségvetés elvét – mi már ezt megtettük –, ha bevezetik a közös valutát, ám addig is részt vehetnek a valutaövezeti csúcstalálkozókon, miközben a szerződés immár áttételesen sem utal az adóharmonizáció szándékára.

A függetlenségi retorikát az önként vállalt uniós tagság ellenére is erőltető magyar kormányzat számára ez a lényeg. Ám a szerződés tartalmának zöme megtalálható egyéb uniós szabályokban is, s éppen az EU magyar elnöksége alatt szigorított növekedési és stabilitási paktum előírásaira hivatkozva folytatódik – immár a kohéziós alapok esetleges megvonásának fenyegetése mellett – a túlzottdeficit-eljárás Magyarország ellen. Az adókérdések pedig német és francia nyomásra terítéken maradnak, csak más formában. A magyar álláspont és utólagos magyarázata azonban mellékszál.

Az igazi kérdés az: ha az euróországok hajlandóak megfizetni a németek által megszabott árat, vajon Berlin (és az Európai Központi Bank) is hajlandó-e megfizetni a válságkezelés árát? A friss alku – amelyben csak a britek és a csehek nem vesznek részt – a piacokban egyelőre reményt ébreszt, hogy a vonakodó német közvélemény a fiskális fegyelemről és kiegyensúlyozott költségvetésről szóló szerződés elfogadása miatt mégiscsak támogathatja Angela Merkel kancellárt az euróválság hatékonyabb megoldásában, a pénzügyi mentőalapokban lévő összegek emelésében. Vagyis abban, hogy megfizesse a német győzelem árát.

Az eurózóna szenvedő perifériája belátja, a válságban a németek maradtak talpon, ők diktálnak. De a valutaövezetből minden jel szerint kifelé tartó Görögország kivételével a válságot Írországban, Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban nem az állami pénzügyek felelőtlen kezelése okozta, hanem például a magánszektor adóssága, a gyengülő versenyképesség és a lassú növekedés, ami kétségessé teszi a megugrott államadósságok törlesztését is. Növekedni kéne minél gyorsabban, és nem csak a nyilatkozatok szintjén. A hétfői szerződés azonban akkor követel fiskális szigort, amikor az európeriféria a kiigazítási kényszer miatt egyre nagyobb gazdasági visszaesést él át. Keddi adatok szerint az eurózónában a munkanélküliség rekordot döntött 10,4 százalékon, az átlagon belül is drámai görög, spanyol és olasz adatokkal. Ezt az árat is megfizeti persze valaki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.