Amerika még jó erőben van

Timothy Geithner a Világgazdasági Fórumon elmondta: egyetért azokkal az elemzői előrejelzésekkel, melyek az Egyesült Államok idei növekedését 2-3 százalék közé teszik.

Az amerikai pénzügyminiszter a Világgazdasági Fórumon kifejtette, hogy pontosabb becslésre az euróövezeti adósságválság átgyűrűző kockázatai miatt nem is lehet vállalkozni. A világ legnagyobb gazdasága még mindig a 2008-as pénzügyi válság okozta károk felszámolásával van elfoglalva. Geithner a tartósan magas munkanélküliséget, az építőipar vesszőfutását és a családok magas eladósodottságát emelte ki a fejlődést visszahúzó tényezőként, egyben cáfolta, hogy az egészségügyi reform és a pénzügyi szektor működésének szigorítása gátolná a növekedést.

A tempót pedig sokan megirigyelhetnék, hiszen a Kereskedelmi Minisztérium tegnap közölt első hivatalos becslése szerint az USA hazai összterméke (GDP) 2,8 százalékkal bővült 2011 záró negyedévében a harmadik negyedévihez képest. Ez a múlt évben mért leggyorsabb növekedési ütem. A harmadik negyedévben a másodikhoz viszonyítva még csak 1,8 százalékos volt a GDP bővülése. Megjegyzendő, hogy az első becslés és a harmadik – végleges változatnak tekinthető adat – között néha durva különbségek adódnak, a harmadik negyedévnél például 2,5-ről süllyedt 1,8 százalékra a többlet a felülvizsgálatok végére.

A 2011-es záróadat némileg elmarad az elemzői várakozásoktól, a Bloomberg által megkérdezett 79 közgazdász konszenzusa háromszázalékos gyarapodásról szólt. Várakozásaik szerint az amerikai lakosság nem kímélte a pénztárcáját, s ez a fogyasztás 2,4 százalékos növekedésében mutatkozott meg. A hivatalos adat azonban ennél jóval gyengébb, noha a harmadik negyedév 1,7 százalékához képest újabb két százalékkal nőtt a lakossági fogyasztás.

Ami 2011 egészét illeti, gyengébb volt a tavalyelőttinél, hiszen annak 3 százalékos GDP-növekedése helyett 1,7 százalékos többletet produkált az amerikai gazdaság.

Mivel elnökválasztási évet írnak a tengerentúlon, a kormány húsba vágó megszorításokkal nem fogja sanyargatni a lakosságot. Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint a reformok halogatása miatt 2012 is elvesztegetett év lesz, ezzel együtt Amerika robusztus növekedési tempója miatt még mindig jobb befektetési terep marad, mint az adósságválságból kiutat kereső Európa. Úgy véli, a részvénypiacokon a technológiai és a pénzügyi szektor cégei előtt fényes jövő áll.

A vártnál gyengébb GDP-adat egyébként kicsit elrontotta a hetek óta bizakodó hangulatot a világ tőzsdéin és pénzpiacain. Ami a magyarországi hatásokat illeti, a forint rögtön 2-2 egységet veszített erejéből az euróhoz és a dollárhoz képest, így azokkal a 296-os, illetve a 225-ös szinten kezdtek kereskedni. A Budapesti Értéktőzsde fél százalékkal, száz ponttal esett a hír bejelentését követően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.