Devizában fizette vissza lakáshitelét Orbán - de miből?

A miniszterelnök vagyonnyilatkozata nem árulja el, honnan volt svájci frankja. Más kérdésekre sem kaptunk választ.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptember végén a Blikk szerkesztőségébe látogatva a bulvárlap tévéjének beszélt arról, hogy a nyáron végleg visszafizette a svájcifrank-alapú lakáshitelét. A kiadvány honlapján megtalálható felvétel szerint azt mondta: korábban ötmillió forint értékben vett fel svájcifrank-alapú hitelt, ennek nagy részét visszafizette, és a nyáron visszafizette a még megmaradt részt is, méghozzá svájci frankban.

Orbán Viktor Felcsúton
Felcsút, 2011. augusztus 5. Orbán Viktor miniszterelnök kilép családi háza kapuján a Fejér megyei Felcsúton. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ez nem a megszokott formája az adósságrendezésnek, de a hatályos jogszabályok, megállapodások alapján ennek nincs jogi akadálya. A 2009 végén elfogadott banki magatartási kódexben a pénzintézetek vállalták, hogy lehetővé teszik a devizaalapú hitelek devizában történő egyösszegű végtörlesztését (illetve a hitelkiváltást). Ugyan a kódexhez nem volt kötelező csatlakozni, ám azokon a bankokon, melyek aláírták – több mint kétszázhatvan bank, takarékszövetkezet és pénzügyi vállalkozás csatlakozott, vagyis csaknem az összes, lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi szolgáltató – a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) számon kéri a megállapodás betartását. Tavaly szeptemberben például a PSZÁF kétmillió forintra büntette az OTP-t, mert a bank nem adta meg a lehetőséget egyik ügyfelének, hogy devizaalapú hitelét az adott devizanemben végtörlessze.

Arról, hogy honnan volt a miniszterelnöknek svájci frankban megtakarítása, Szijjártó Pétert, a kormányfő szóvivőjét próbáltuk megkérdezni. Választ a mai napig nem kaptunk, pedig kérdéseinket október 3-án küldtük el. Azért fordultunk a szóvivőhöz, mert Orbán Viktornak a parlament honlapján fellelhető vagyonnyilatkozatában nem szerepel utalás svájci frankban tartott megtakarításra. Igaz, egyelőre csak a 2010-es vagyonnyilatkozata áll rendelkezésre, a 2011-es évről szólót majd jövő év elején kell leadnia.

Orbán az elérhető vagyonnyilatkozatában beszámolt arról, hogy hiteltartozással, mégpedig jelzálogalapúval rendelkezett, amit még 2002-ben, a feleségével közösen vettek fel, 20 millió forint értékben. A miniszterelnök tavaly év végi megtakarításai között megemlítette a 968 ezer forintos bankbetétjét, amit a feleségével közös számlán tartottak, továbbá jelezte, hogy a kormányfői fizetésén kívül 2010-ben csaknem 6,4 millió forint bevétele származott a könyvéből a Helikon Könyvkiadótól.

Svájci frankról, abból származó bevételről azonban nem tesz említést. A devizát persze akár idén is megvehette forintban tartott megtakarításaiból, illetve szóba jöhetett baráti, rokoni kölcsön is. Mindenesetre nem tűnik magától értetődőnek, hogy ha valaki rendelkezik forintban akkora megtakarítással, ami fedezi a hitel idő előtti lezárását, akkor miért váltja át azt svájci frankra, vállalva a tranzakciós költségeket.

Arról is érdeklődtünk a szóvivőnél, hogy Orbán Viktor a korábban felvett 20 milliós jelzáloghitel-tartozásból fennmaradó 15 millió forint értékű hitelt milyen pénznemben vette fel – annyit ugyanis nem gyengült a forint a frankkal szemben, hogy a kormányfő ötmillió forinttal indult svájcifrank-hitele négyszeresére emelkedjen, tehát nyilván más hitelről van szó. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy a visszafizetést korábbi megtakarításából fedezte, vagy esetleg új hitelt vett fel. Ezekre is várjuk a válaszokat.

Amire nem terjed ki a megállapodás

A havi törlesztőrészletek fizetése, illetve az előtörlesztés nem volt része a magatartási kódexnek, így ezeknél továbbra sincs egységes szabályozás. Bankonként és konstrukciónként változó, hogy lehet-e fizetni a hitel alapjául szolgáló devizában is, vagy csak a forintban való fizetést fogadja el a pénzintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.