Adóemelések novembertől

Kormánypárti képviselők a tegnapi végszavazás előtt még alaposan átírták a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, a jövedéki adók és a szerencsejátékokat sújtó közterhek emeléséről szóló javaslatot. Lázár János javaslatára a pénznyerő automaták tételes adója –kategóriától függően – az eddigi 100 és 125 ezer forintról nem 125 és 150 ezerre, hanem 500 és 700 ezer forintra nő havonta novembertől. A Bánki Erik által jegyzett módosító értelmében a cigarettáknál az ezer darabonként kirótt fix adótétel novembertől nem 9750, hanem 10 550 forintra nő, majd ez jövő májustól 11 300, novembertől pedig 11 750 forintra emelkedik.

A képviselők fantáziáját leginkább a szeszes italok mozgatták meg. Az eredeti javaslat szerint a párlatok és a természetes aromával előállított szeszes italok esetén az adótétel öt, míg az aromásított égetett szeszeknél egységesen 50 százalékkal emelkedett volna novembertől. Rogán Antal ez utóbbit felesleges megkülönböztetésnek tartotta, ezt orvosolandó benyújtott módosítását azonban végül visszavonta és a kormánypártiak Font Sándor elképzelését támogatták, aki a mézzel, illetve természetes aromákkal ízesített termékek körét pontosította, így ezek az italok sem csúsztak át a „büntetett” kategóriába. Az említett italokon kívül a pezsgő, a sör és az egyéb – nem szőlő – borok jövedéki adója nő még öt százalékkal novembertől. (A gázolaj jövedéki adójának emelésén nem találtak kivetnivalót: novembertől literenként nettó 110 forint 35 fillérre nő ez a teher a jelenlegi 93 forint 35 fillérről.)

Az Országgyűlés a vártnál lassabb gazdasági növekedés ütötte százmilliárd forintos költségvetési lyuk –részbeni – rendezését szolgáló adócsomag részeként tették rendbe a Schmitt Pál államfő által egyébként tegnap aláírt, a devizahitelek kedvezményes végtörlesztéséről szóló törvényt. A nagy kapkodásban ugyanis úgy fogadták el a jogszabályt, hogy csak lakáshitel esetén jár a mentesség a személyi jövedelemadó és az ajándékozási illeték alól. A tegnap elfogadott módosítással ez a kedvezmény most már megilleti a szabad felhasználású jelzáloghiteleseket is.

A Rogán Antal által jegyzett módosítóval újraszabályozta a parlament az internetes szerencsejátékokat is. Januártól részben liberalizálják a piacot, bizonyos feltételek mellett mehetnek az online kártyajátékok és az internetes lóversenyfogadás is, sportfogadásokat azonban továbbra sem lehet majd kötni. Az ezzel foglalkozó társaságoknak Magyarországról származó bevételük után 20 százalékos adót kell fizetniük, s lehetővé kell tenniük, hogy az adóhatóság hozzáférjen a szervereken, például játékosokról tárolt adatokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.