Gázt adnak a csőnek

Tegnap Szocsiban jogilag kötelező érvényű részvényesi megállapodást kötött az orosz–olasz Déli áramlat nevű gázvezeték megvalósítására a beruházás mögött álló orosz állami Gazprom, olasz ENI, francia EDF és német BASF/Wintershall.

Az eseményen részt vett Vlagyimir Putyin orosz kormányfő is. A fejlesztés fele az orosz, 20 százaléka az olasz, 15-15 százaléka pedig a francia és a német energiacégé. Ilyen megállapodás a lehetséges versenytársként kezelt más gázvezetéktervek, például a Nabucco beruházói között még nincs. A Déli áramlat építésének kezdetét 2013-ra, első szakaszának átadását 2015-re ígérik.

Mint azt a csütörtöki orosz hírügynökségi jelentések után pénteken az illetékes magyar tárca is közzétette: csütörtökön Moszkvában rövid találkozó zajlott le Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és magyar–orosz kapcsolatokért felelős kormánybiztos, illetve Alekszej Miller, a Gazprom elnök-vezérigazgatója között. Fellegi Tamás határozottan kiállt a beruházás magyar szakaszának megvalósítása mellett.

Habár a Fidesz-kormány – mint ahogy a közlemény fogalmaz, „a kezdetektől” – támogatásáról biztosította a magyar szakaszt, az azt megelőző, ellenzékből hangoztatott Fidesz-megnyilvánulások tükrében talán tényleg nem volt szükségtelen még egy utolsó megerősítés magyar oldalról a nemzetközi aláírás előtt. A szakasz hasznosságát mindvégig észérvekkel alátámasztó Gyurcsány-kabinet 2008 elején írta alá Putyinékkal a kormányközi megegyezést. Ezt Orbán Viktor ellenzéki vezetőként azonnal a nép elleni puccsnak nevezte, a közzétett szöveget viccnek minősítette, megválasztása esetére pedig a szerződés módosítását helyezte kilátásba.

Ellenzékből a Fidesz – maga mögött érezve az EU és az USA támogatását – a Nabucco nevű, a Kaszpi-térség gázára alapozó gázvezetékterv „előtérbe helyezését” követelte. Noha 2009 novemberében Orbán békülékeny megbeszélést folytatott Putyinnal, e tárgyban pálfordulásuk bejelentése elmaradt. Kormányra kerülvén az új külügyminiszter, majd Fellegi Tamás is az előzményeket figyelmen kívül hagyó határozottsággal tett hitet a Déli áramlat mellett.

Fellegi Tamás mostani, ismételt kiállása azért is furcsa, mert az első fél évben, Magyarország soros elnöksége idején ő képviselte a Déli áramlatot ellenző EU energiapolitikáját. Legutóbb orosz lapértesülések szerint Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa intézett éles kirohanást az orosz terv ellen, a Nabucco védelmében. Noha a tárcaközlemény erről nem vesz tudomást, Fellegi helyettese, Bencsik János egy tegnapi konferencián világosan kifejtette a magyar kormány e tárgyú álláspontját. Eszerint az elkövetkező évtizedek során az energiaellátás csak a kétoldalú szerződésekkel biztosítható. Oettingerre reagálva úgy fogalmazott: „kizárólag a közösségi szemlélet bűvkörében élve, könnyen pórul járhatunk”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.