Agyamra megy az iroda

Rossz hatással vannak az egy légterű irodák az agyműködésre és a munkahelyi teljesítményre? Brit kutatók szerint igen, mivel az 1950-es években divatba jött nagy, nyitott irodaterek túl személytelenek, az összezsúfoltan dolgozó munkatársak pedig akaratlanul is elvonják egymás figyelmét.

Az Exeteri Egyetem kutatásából kiderült, hogy az egy légterű irodákban tapasztalható nyüzsgés és a steril, személytelen környezet a dolgozók hatékonyságát 15, közérzetét pedig 32 százalékkal rontja. Craig Knight az intézet pszichológusa szerint már azzal is lehetne javítani a helyzeten, ha megengednék a munkatársaknak, hogy saját területüket egyéni ízlésüknek megfelelően díszítsék föl, és személyes tárgyaik kal vehessék körül magukat. Tapasztalatok szerint mindenki jobban teljesít olyan környezetben, ahol növények, képek és esztétikus bútorok veszik körül, illetve megnyugtató színek és természetes fényviszonyok uralkodnak.

Győrbíró Csaba belsőépítésznek nagy tapasztalata van az irodaterek kialakításában. Nehéz lenne általánosságokat megfogalmazni – mondja –, mert minden munkahely egyedi paraméterekkel rendelkezik, illetve a megrendelők is a legkülönbözőbb elképzelésekkel érkeznek. A munkahelyek kialakításánál első számú szempont általában a gazdaságosság. Az egy légterű irodák éppen azért terjedtek el, mert több munkaállomást lehet bennük kialakítani, mint több különálló irodában: nincsenek válaszfalak, közlekedők, kevesebb bútor szükséges. Bár a belsőépítész – szakmája sajátosságai miatt – nem szívesen dolgozna ilyen térben, azért hozzáteszi: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ez rossz, az viszont biztos, hogy környezetünk nagyban befolyásolja életünk minőségét. A munkahely esztétikus, kényelmes kialakítása azért különösen fontos, mert a dolgozó ember sokkal több időt tölt ott, mint az otthonában, ahol ideje nagy része alvással telik. Ezt figyelembe véve Nyugaton (de egyre inkább nálunk is) nem munka-, hanem élettér-kialakításról beszélnek. Az új építésű irodaházak kialakításánál már igény, hogy a tervezők pihenésre, lazításra, feszültséglevezetésre alkalmas tereket is hozzanak létre. A belsőépítész dolgozottmár olyan irodaépületen, ahová csocsó- és pingpongasztalt kértek, de a kényelmes ülőbútorokkal felszerelt pihenőszoba sem ritka kívánság – persze ezek inkább a multinacionális vállalatokra, illetve a haladó szellemiségű, fiatalos magyar vállalkozásokra jellemzőek. Ugyanilyen fontos – szoktak is gondolni erre ott, ahol lehetőség van rá –, hogy a dolgozók ki tudjanak lépni a szabadba, ha friss levegőre vágynak. A legjobb egy kertecske vagy tetőterasz, de egy kis erkély is megteszi. Ma már nem feltétlenül kell íróasztal mögött tölteni az egész napot, a hordozható eszközök és mobilinternet segítségével egy kényelmes fotelből vagy kerti padról is teljes értékű munka végezhető.

A belsőépítész tapasztalatai szerint több multinál bevett gyakorlat, hogy előírják, mi lehet az asztalon, és milyen személyes tárgyakat szabad behozni. Ez talán nem tűnik túl emberbaráti megközelítésnek, de ha ötven ember ötvenféleképpen dekorál, az nagyon rendetlen látványt nyújt. Kompromisszumos megoldás, ha mindenki hozhat be pár családi fotót és növényt, de ugyanolyan képkeretbe, vázába, kaspóba kell elhelyeznie azokat. Az egységes arculat fontos a vállalatok számára, különösen ott, ahol az ügyfelek, partnerek rendszeresen megfordulnak. A szakértő szerint az otthonosság nézőpont kérdése, a dekoráción túllépve viszont rengeteg olyan tényező van, ami befolyásolja a munkahelyi légkört.

Az egy légterű irodák előnye, hogy általában sok természetes fény áramlik be a nagyméretű ablakokon, melyek körbeveszik a teret, de ettől függetlenül a mesterséges világításra is nagy gondot kell fordítani. A leg rosszabb a félhomály, vagy a plafonon sorakozó halogénlámpák rideg fénye, pláne, ha még villódznak is. Ha utóbbiakat meleg fényű izzókra cserélik, az máris sokat dob a helyiség hangulatán –mondja a belsőépítész. Mégis tanácsos több típusú, színű és fényerősségű világítást használni: az íróasztalokat és egyéb munkafelületeket (az iratszekrényt is) közvetlen világítással kell ellátni, a többi fényforrás legyen indirekt, vagyis felületekről visszatükröződő. A jól megvilágított szobában nem fáradunk el olyan hamar.

Alacsony szekrények és paravánok (melyek fölött felállva át lehet látni) segítségével kissé több intimitást lehet biztosítani, bár ez a zajszintet nem csökkenti. Jobb az üvegkalitkás kialakítás, amivel még mindig átlátható marad a helyiség, a fény is szabadon áramlik, és csak az ajtót kell becsukni, ha egy kis csöndre vágyunk.

A színekkel is sokat lehet javítani, jobb híján a falak átfestésével gyorsan javul a helyzet. A világos színű falak és bútorok az operatív dolgozók számára kialakított terekben fontosak, míg a vezetőség saját irodáiban inkább a sötétebb árnyalatokat kedveli, melyek méltóságot sugároznak.Mostanában a fehér, a szürke és a világos fabútorok divatosak, a vezetők pedig a grafitszürkét és az egzotikusabb faanyagokat választják.

Ha egy vállalatnál teljesítési problémák vannak, ha a dolgozók fásultak, rosszkedvűek, és ha tehetik, be sem járnak, érdemes egy kis pénzt és (kreatív) energiát fordítani az esztétikumra.

– Nemrég alakítottunk át egy irodát, ami kissé lepusztult állapotban volt. A cégvezető néhány héttel az átadás után felhívott, és örömmel mesélte, hogy bár a felújítás előtt sem voltak teljesítménybeli problémák, most mégis jobban mennek a dolgok – meséli Győrbíró Csaba és hozzáteszi: a rosszból a jó környezetbe való átlépés hatalmas energiákat szabadít fel.

Hatvan éve jött divatba az egy légterű munkahely: közérzetromboló, viszont gazdaságos
Hatvan éve jött divatba az egy légterű munkahely: közérzetromboló, viszont gazdaságos FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.