Hol vannak az újabb sukorói gyanúsítottak?

Eddig hat gyanúsítottja van a sukorói telekcsere ügyében hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyó nyomozásnak, ám a Központi Nyomozó Főügyészség korábban jelezte újabb személyek meggyanúsításának a lehetőségét is. A hatóság előre sosem közöl ilyen típusú információkat, ám a nyomozás eddigi logikája alapján főként azok jöhetnek szóba, akik részt vettek a döntésben.

Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatója, valamint Császy Zsolt értékesítési jogi igazgató három hónapot töltött előzetesben – a bíróság jogerős végzése szerint indokolatlanul.

Gyanúsított a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács volt tagja, Markó Andrea volt minisztériumi szakállamtitkár, az ügyletben eljáró értékbecslő cég alkalmazottja, F. Zsolt, valamint a vezetői értekezletnek készített előterjesztés aláírója, Váry András egykori igazgató, aki tudomásunk szerint jelenleg is a vagyonkezelő alkalmazottja. Joav Blum szombathelyi ügyvédje, Varga Bálint is a gyanúsítottak közé került. A hatóság eddig nem látta indokoltnak a vagyontanácsi ülésen részt vevő másik két tanácstag, Erdei Tamás és Baranyi Imre gyanúsítását.

A tanács elé kerülő előterjesztéseken két vezérigazgató-helyettes neve is szerepel, egyiküket sem gyanúsították meg.

A több ügyben is főszereplő Benedek Fülöp aláírása egyik előterjesztésen sem szerepel, aláírta viszont azokat Bodnár Terézia. (Ő jegyzi a moszkvai kereskedelmi iroda eladásáról szóló javaslatot is, ez ügyben szintén nyomozás zajlik, de Bodnárt csak tanúként hallgatták meg.)

Korábban Gaál Szabolcs Barna, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke is feljelentést tett, ő volt miniszterek érintettségéről beszélt, a kaszinókoncesszióval kapcsolatban Veres János és Oszkó Péter nevét említette, míg más, a feljelentésében megnevezett politikusok kilétét nem fedte fel.

A telekcsere kulcsfigurája Joav Blum, aki hivatalosan szintén nem gyanúsított. Ennek oka, hogy a gyanúsítottá váláshoz az illetővel közölni kell azt, Blum azonban betegségre hivatkozva nem járt Magyarországon egy ideje. Ügyvédje lapunknak úgy nyilatkozott: Blum együttműködik a hatóságokkal, de állapota jelenleg nem teszi lehetővé, hogy Magyarországra utazzon.

Az ügy ismerői valószínűsítik: ha megtenné, az első éjszakát sem tölthetné el a sukorói házában, ahol állandó lakos, de ez ügyben okirat-hamisítás miatt zajlik ellene eljárás. Fred H. Langhammer és Ronald S. Lauder üzletembereket az amerikai hatóságok hallgatták ki a magyar fél jogsegélykérelme nyomán július végén – vallomásaik tartalmáról azonban a hatóságok semmit nem hoztak a nyilvánosság tudomására.

Lapunk megkeresésére Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken csak annyit közölt: nincsenek új gyanúsítottak a Sukoró-ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.