Gyengül a húzóerő

Azt már álmából felverve is tudja a magyar, hogy a gazdaságunk exportvezérelt. Ha nyűglődik a külgazdaság, nyűglődik Magyarország is, romlanak a statisztikák, és veszélybe kerül az előirányzott gazdasági növekedés.

Ennek tükrében nem túl jók a Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai, melyek szerint ugyan euróban számolva idén júniusban a kivitel 3,1, a behozatal 2,6 százalékkal nőtt 2010 júniusához viszonyítva, de ez jelentős lassulást mutat a májusi 19,4 százalékos export- és 14,6 százalékos importnövekedést követően. Az első becslések szerint az idén júniusban a kivitel értéke 6542 millió eurót, a behozatalé 5927 millió eurót tett ki.

Az előző hónaphoz képest euróban az export 4, az import 2,6 százalékkal csökkent. Júniusban a külkereskedelmi mérleg 615 millió euró aktívumot mutatott, ami elmarad a májusi 730 millió eurós többlettől. Az előzetes adatok szerint az első félévi kivitel euró értéke 17,3, a behozatalé 15,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A 2011. évi adatok értékelésénél figyelembe kell venni a bázishatást, ilyen például a tévék és mobiltelefonok iránti egyszeri keresletnövekedés, amelyet a tavalyi labdarúgó-világbajnokság alatt mértek a világ statisztikusai. E termékkörben ugyanis a hazai gyártás aránya jelentős. A villamosgép-, készülék- és műszerkereskedelmet pedig az autóipari termelés fellendülése is fűtötte tavaly.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.