„Pécs ennyit nem tud fizetni”

Valótlannak és pánikkeltőnek minősítette Pécs önkormányzatának jogásza lapunk értesülését, hogy a Pécs vízellátásából kizárt, párizsi székhelyű Suez egy elsődleges szakértői vélemény alapján 8,7 milliárd forintos kártérítést várhat a várostól. Szabó Iván a cikkünk nyomán kiadott közleményben a Compass Lexecon július 10-i levelére hivatkozott,mely szerint a szakértő cég még nem állapította meg a kártérítés nagyságát. A cég szakértői augusztus 18-án érkeznek Pécsre, s ismerik meg a város álláspontját.

A Suez közleménye viszont megerősíti, hogy a cég megkapta a Compass szakértői jelentését, amely magában foglalja a cégüket megillető kártérítés összegét. Ennek indokaként az idő előtt felbontott üzemeltetési szerződést jelölik meg. „A most elkészült előzetes jelentés az összegzése annak a kártérítési igénynek, amely az elmúlt két évben elszenvedett károkért a Suezt jogosan megilleti” – írják. A lapunkban ismertetett összeget nem kívánták kommentálni, mivel a jelentés még nem végleges, de mint írják, az abban szereplő összeg a cég számára kedvező. Tavasszal arról jelentek meg azóta sem cáfolt információk, hogy a Suez tízmilliárdról kívánja indítani a tárgyalásait. A cég szerint mindkét fél megkapta a jelentést, s két hetük van annak véleményezésére, mielőtt azt véglegesítenék. – Várjuk a végső szak értői véleményt, reméljük az ügy békés megoldását – teszik hozzá.

Pécs SZDSZ–Fidesz-irányítás alatt álló önkormányzata anno még egy Kripl Zoltán polgármestersége idején előkészített szerződés alapján, de már Páva Zsolt korábbi polgármestersége alatt, 1995-ben eladta a Pécsi Vízmű 49 százalékos tulajdonrészét a Suez jogelődjének. A franciák 25 évre megszerezték a menedzsmentjogokat is. A két fél viszonya aztán megromlott, mert a politikusok úgy vélték, hogy a franciák sok pénzt visznek ki a cégből, és emiatt drága a víz Pécsen. Végül az immár Fidesz irányította közgyűlés 2009 őszén felbontotta a szolgáltatási szerződést, elfoglalta a társaság irodaházát, s új cégére, a Tettye Zrt.-re bízta Pécs vízellátását – a Suez által vitatott módon.

A város és a Suez tárgyalásai a franciáknak járó kártérítésről eddig eredménytelenek voltak. Az 1995-ös szerződés szerint, ha a két fél pénzügyi vitába bonyolódik, akkor a Suez – Pécs költségén – felkérhet egy szakértő céget, amely megpróbál igazságot tenni. Végső esetben egy bécsi választott bíróság dönt kártérítésről. Pécs jogásza azt is cáfolta, hogy a Suez a választott bírósághoz fordult. Pedig az január 26-án jelentette be, hogy a bécsi testülethez fordult, közleménye szerint erről tájékoztatta a várost is, s megkezdte a szerződésben előírt szükséges előkészületeket.

A kártérítésként emlegetett kötelezettség több tételből áll: a Suez üzletrészének visszavásárlásából, s ki kell fizetni a 2020-ig számított nyereséget, amitől a franciák a szerződés idő előtti felmondása okán elesnek, s ezek kamatait. A város vezetői ezt másfélkétmilliárd forintra taksálták, ez kigazdálkodhatónak tűnt a vízellátás öthat éves nyereségéből.

A Suez, miután tárgyalásai a várossal nem vezettek eredményre, a szindikátusi szerződésre hivatkozva felkérte a Compass Lexecon nemzetközi könyvvizsgáló céget, hogy állapítsa meg a kártérítés nagyságát. A kiszivárgott információk szerint a nem végleges jelentésben kamatokkal együtt 32,3 millió eurót számoltak. Erről szerettük volna hétfőn megkérdezni Pécs vezetőit, ám senki sem nyilatkozott. Kedden sem volt ez másképp. Páva Zsolt polgármester, illetve a gazdasági kérdésekben felelős alpolgármester, Csizi Péter szabadságon van.

– A 8,7 milliárdos kártérítési összeget Pécs nem tudja kifizetni, még hitelből sem – véli Tóth Bertalan, a pécsi közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője. Az évente 40 milliárdból gazdálkodó város hitelállománya 35 milliárd, folyószámlahitele hétmilliárd. Ha utóbbit az önkormányzat akár csak átmenetileg is kimeríti, akkor a város tartozása meghaladja az éves bevételét. A folyószámlahitel feltételeként a város a bank felé vállalta: 2013-ban már nem lesz mínuszos a gazdálkodása. Ha ekkora kártérítést ítélnek meg, az borítaná Pécs költségvetését – véli Tóth Bertalan. Persze amikor a közgyűlés megszavazta a szerződésbontást, a szocialisták is igennel voksoltak. Tóth Bertalan szerint azért, mert egy a városvezetés által megrendelt átvilágítás azt prognosztizálta, hogy a kártérítés megúszható 1,3 milliárdból. Az anyag azonban üzleti titok.

Szabó Iván tartja magát ahhoz, hogy a városháza prognózisa pontos volt, s ezért nem kell tartani a választott bíróság ítéletétől. A város szeretne békésen megegyezni a Suezzel, s ez az egyetlen pont, amiben – a nyilatkoztatok szintjén – a Suez és Pécs egyetért. Nyirati István, a Pécsi Vízmű Suezhez hű vezérigazgatója azt állítja, hogy a kisebbségi tulajdonos nem pénzt akar, hanem maradni szeretne. Ezt azonban Szabó Iván kizártnak tartja. Viszont úgy tudja: a Suez szeptemberben kezd tárgyalni arról, miképp őrizheti meg kisebbségi tulajdonrészét a Fővárosi Vízművekben.

Pécs a vízszolgáltatás profitjából fizetné a kártérítést a Sueznek, de nem biztos, hogy az elég lesz
Pécs a vízszolgáltatás profitjából fizetné a kártérítést a Sueznek, de nem biztos, hogy az elég lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.