A Fidesz prózája

„Versben kampányolsz, prózában kormányzol” – mondta Mario Cuomo, New York állam egykori kormányzója. Orbán Viktor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megalakulásának 50. évfordulóján kerekasztal-beszélgetésen verselt szerdán Párizsban. Európa száz évét három szakaszban adta elő.

A háborús gazdaság és a háborús társadalmak kora után létrejött a jóléti társadalom és a jóléti gazdaságok kora, s most az a kérdés, sikerül-e Európának átalakulnia munkaalapú gazdasággá és társadalommá.

Furcsán nézhettek Orbánra, mert mi más lehetett volna a jóléti államok alapja, ha nem a munka. Mi is furcsán nézhetünk rá, mert tudjuk: Magyarország nemzeti jövedelmével köszönő viszonyban sem lévő szociális rendszerét a hatvanas-hetvenes évektől jórészt külföldi hitelekből finanszírozták. Költséges, máig álmodott jóléti álomként. Ha Orbán ezt mondta volna, igaza lenne. Mint volt Gyurcsány Ferencnek Őszödön. Ezért a kormányfő ezt nem mondhatja. Ahogy reformokról sem beszélhet. A politikus, aki ezt teszi nálunk, „politikai öngyilkosságot” követ el.Mert „az elmúlt nyolc évben a kormányok által elindított reformok sorra elbuktak”. Hogy ő milyen sokat tett ezért, arról hallgat. Ám legyen munkaalapú a jövő állama. Mitől lesz az?

A „teljesen új nyugdíjrendszertől”, amiről nem csak Párizsban, itthon is alig tudni valamit, azon kívül, hogy 2500 milliárdny imagán-nyugdíjpénztári forintot államosítottak. Bocsánat: megmentettek a tőzsdecápáktól. Azoktól, akik közé az előző napon a magyar szabadságharc nagyobb dicsőségére odavetettek ötszázmilliárdot az oroszoktól visszavásárolt Mol-részvények formájában. Hirtelen akadt ugyanis a sublótfiókban ennyi kiátkozott IMF-pénz, amelyet még a Gyurcsány-kormány vett fel kedvező kamattal, s amit a Bajnai-kormány nem osztogatott el, de amiből most szépen ki lehet stafírozni a Molt és kapcsolódó részeit.

A kormányfő viszont joggal „szégyenkezik”: Európában Magyarországon a legalacsonyabb, 56 százalékos a foglalkoztatottsági ráta. Ezért fő célja a 75 százalékos foglalkoztatottság: minél többeknek vissza kell menniük a munkaerőpiacra. Ezért szerzett jogok felszámolása fenyeget, legyen szó rokkanttá nyilvánításról vagy korkedvezményes nyugdíjazásról. Azt még el lehetne persze fogadni, hogy többé nem viszik házhoz az ebédet, és mindenkinek magának kell a piacon vásárolnia. Csakhogy a piacon üresek a standok. Élhetetlenek – mondja erre a hatalom. Aki nem elég „aktív”, magára vessen.

Hogy sikeres lehet-e ez a politika? A siker záloga a politika hitele – mondja Orbán. A hitelesség záloga a felére csökkentett parlamenti és önkormányzati képviselői létszám, a bankadó, a válságadók. „Természetesen nem voltak boldogok... de ez az egyetlen mód, amikor politikai hitelt akar magának szerezni az ember” – mondta Párizsban Orbán. Hogy ez populista cinizmus? Na és? Nem is jut el a kabinet füléig az OECD sürgetése: csökkentsék ezeket az adókat, mert torzítják a versenyt, viszszafogják a befektetéseket. A Széll Kálmán Terv – e nagypróza – céljai, a közpénzügyek rendbetétele, a növekedés serkentése, a foglalkoztatás bővítése és a versenyképesség javítása, a kedvezményes nyugdíjazási formák korlátozása, a rokkantsági ellátás felülvizsgálata és a felsőoktatás piaci igényekhez igazítása, amúgy egybeesnek az OECD ajánlásaival. De a befektetők bizalma csak akkor térhet vissza, ha a kormány végrehajtja az elképzeléseit. A módszerek nem érdeklik az OECD-t, bár Angel Gurria főtitkár még megkérdi: hogyan lehet a reformot keresztülvinni egy rebellis hírében álló országban? A kormányfő „örül” a jelzőnek. „Egy országot nem lehet átalakítani az emberek közreműködése és támogatása nélkül” – nyugtatja a demokratikus lelkeket. Ehhez olyan eszközök kellenek, mint az új alkotmány és a nemzeti konzultációk rendszere. „Erős politikai vezetés nélkül nem lehet újjászervezni az országot.”

A magyar karakterről Gurria sejthet valamit, mert megjegyzi: ha az OECD ajánlásokat készít a tagországoknak, jó tanács lenne, hogy a kormányok tegyenek szert kétharmados többségre, úgy egyszerűbb a programok végrehajtása.

Kissé fekete humor.

Orbán Viktor Sebastian Pinera chilei elnök, Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök, Angel Gurria, az OECD főtitkára és Werner Faymann osztrák kancellár társaságában Párizsban
Orbán Viktor Sebastian Pinera chilei elnök, Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök, Angel Gurria, az OECD főtitkára és Werner Faymann osztrák kancellár társaságában Párizsban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.