Nem áll vesztésre a versenysport

Két-három hónap múlva dőlhet el véglegesen a magyar sport támogatását adókedvezménnyel segíteni akaró törvény sorsa, amit még jóvá kell hagyatni az Európai Unióval.

Bár a napokban olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy akár már ma döntés születhet az Európai Bizottságban, ám brüsszeli forrásaink szerint erre nem lehet számítani. Jelenleg ugyanis még az informális egyeztetések zajlanak a magyar kormány és az uniós testületek között. Ami ma történhet: a bizottság szakértői egyeztetést követően a törvény további, részletesebb vizsgálatát rendelheti el, ami hónapokat vehet igénybe. Kinti kormányzati forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar kormány pozíciója nem reménytelen. Bár az elmúlt hónapokban olyan értesülések láttak napvilágot, miszerint a versenysport támogatása a társasági adókedvezményen keresztül nem felel meg az uniós követelményeknek, mert burkolt, ezért tiltott állami támogatásnak minősítenék, ezért a törvénynek ez a része elbukhat a brüsszeli vizsgán, ma ennél optimistább véleményekkel találkozni. Vagyis, ha nem is maradéktalanul valósulna meg az eredeti koncepció, de valamilyen formában megmaradna a lehetőség a versenysport támogatására.

Az uniós véleményalkotók helyzetét az nehezíti, hogy ilyen típusú támogatással még nem volt dolguk, ezért körültekintően kell eljárniuk. Ha nem így tesznek, és egy viszonylag puha szabályozást hagynak jóvá, akkor a későbbiekben a többi uniós ország is alkalmazni akarja majd ezt a rendszert, hivatkozva a magyar példára. Szakértők úgy látják, pont ezért, az ügy precedens jellege miatt lehet kérdőjeles az uniós jóváhagyás.

Adózásban jártas szakértők szerint akkor sem válik lehetetlenné a versenysport ilyetén támogatása, ha Brüsszel végül néhány részt kivetet a tavaly nyáron elfogadott, de hatályba még nem lépett törvényből. – Találékonyságban verhetetlenek vagyunk, meglesznek a kiskapuk, hogy ezek a pénzek végül eljussanak a célig – mondta lapunknak az egyik legnagyobb adótanácsadó cég munkatársa. Legfeljebb kerülő utat tesznek meg: mivel az utánpótlás támogatásával bizonyosan nem lesz baja az uniónak, az eddig oda befolyt pénzek kerülnek át a versenysportba. A költségallokációnak számos formája lehet, például a létesítményhasználat számlájának növelésével.

A magyar sport nagyon ki van éhezve a friss tőkére – mondta lapunknak Dömötör Róbert, az újpesti jégkorongszakosztály vezetője. A törvény megszületését nagy várakozás előzte meg, mind az egyesületek, mind pedig a lehetséges szponzorok körében. Azóta viszont nem történt előrelépés, a cégek kivárnak, pedig a legtöbb sportágban ezekben a hónapokban már gőzerővel dolgoznak a következő versenyévad anyagi hátterének előteremtésén – számolt be a kialakult helyzetről a szakosztályvezető, aki rendületlenül bízik a törvény jóváhagyásában, mert ez is egy lépés lenne afelé, hogy „újra sportos nemzet legyünk”.

Kizáró ok a köztartozás

A törvény alapján öt látványsport, a labdarúgás, kézilabda, jégkorong, vízilabda és kosárlabda támogatását teszik lehetővé társasági adókedvezménnyel. A támogatók országos sportági szakszövetségeknek, sportegyesületeknek, közhasznú alapítványoknak adhatnak pénzt utánpótlás-nevelési feladatok ellátására, tárgyieszköz beruházásra, személyi jellegű ráfordításra – abban az esetben is, ha a támogatott a helyi önkormányzattal kötött együttműködést feladat ellátására. Így például iskolai sportkör is részt vehet a programban.

Feltétel, hogy a sportszervezet a versenyszabályzat szerinti legmagasabb két osztály egyikében vegyen részt, valamint hogy a támogató és a támogatott ne álljanak kapcsolt vállalkozási jogviszonyban. A támogatottra vonatkozó feltétel, hogy nem rendelkezhet lejárt köztartozással, megfelelő módon elszámolt a korábban kapott állami támogatással, illetve működését nem függesztette fel a bíróság, valamint nem folyik eljárás a megszüntetésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.