Még kísért a MÁV Biztosító szelleme

Két és fél év telt el azóta, hogy a pénzügyi felügyelet visszavonta a MÁV Biztosító engedélyét és megbízta a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t az egyesület vagyonelszámolásának lefolytatásával. A MÁV Biztosító néhány éves működésénél már csak a távozása volt viharosabb: az egyesület vagyona messze nem elegendő minden kárigény rendezésére, így a károsultak a biztosító mellett az ügyfeleken igyekeznek behajtani követelésüket.

– A személyi sérüléses ügyeket már rendezte a Hitelintézeti Felszámoló, amely nagyjából egymilliárd forintot fizetett ki a károsultaknak, emellett azonban 12 ezer olyan, úgynevezett lemezkár (vagyis autóban, egyéb vagyontárgyban okozott kár) is van, melyek után nem fizetett a MÁV Biztosító, legalábbis ennyi üggyel kapcsolatban jelezték követelésüket a vagyonelszámolónál – mondta lapunknak Binder István, a PSZÁF szóvivője.

A MÁV Biztosítóval szemben bejelentett követelések összértéke 7,2 milliárd forint – ebből a legnagyobb tétel a Magyar Biztosítók Szövetségéé (Mabisz). Ezzel szemben az egyesület vagyona 3,8 milliárd. A kifizetések azonban nem indulhatnak el: jelenleg ugyanis 1050 olyan per van folyamatban, melyben a Hitelintézeti Felszámoló – a MÁV Biztosító helyett – al- vagy felperesként érintett.

A biztosítóegyesület megszűnése óta ezres nagyságrendben indultak perek az egykori ügyfelekkel szemben. Ebből mára több száz jogerősen lezárult, döntő többségükben az autósoknak meg kellett fizetniük az okozott kárt, hiába volt érvényes kötelező felelősségbiztosításuk. A legtöbb ügyet a Mabisz jegyzi: a szervezet – Binder István elmondása szerint – több ezer káreset után összesen mintegy 3,6milliárd forintot szeretne visszakapni. Az ügyek nagy többsége az úgynevezett nemzetközi zöldkártyaegyezményhez

– a magyar autósok által külföldön, vagy itthon, de külföldinek okozott károkhoz – kapcsolódik. Ilyen a Ronix-Transz ügye is. Molnár István, a Mabisz jogi képviselője szerint elhamarkodott lenne azt a következtetést levonni, hogy a MÁV Biztosító egykori ügyfeleinek nem kell jótállniuk az általuk külföldön okozott károkért. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ugyanis a Mabisz keresetében szereplő két jogcím helyett egy harmadik alapján kötelezte fizetésre a károkozót, amit a Legfelsőbb Bíróság nem fogadott el, ezért utalta vissza az ügyet másodfokra, ahol a Mabisz eredeti kereseti kérelmeit kell elbírálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.