Szárnyal a lej

Egyéves csúcson áll a román lej az euróval szemben. Nagy Ágnes egyetemi tanár, a Román Nemzeti Bank (BNR) felügyelőbizottsági tagja szerint az árfolyam alakulásáért a romló észak-afrikai helyzet és a javuló román export egyaránt felelős. Úgy vélte, a közel-keleti országok instabilitása miatt a befektetők a keletközép-európai országok felé fordultak. A regionális tendencia mellett a román gazdaság teljesítménye is hozzájárul az erősödéshez. Jelentősen javult a külkereskedelmi mérleg, így az exportőrök több eurót hoztak be az országba, mint amennyit az importőrök kivittek – tette hozzá.

Az év eleje óta a lej négy százalékot nyert az euróval szemben. Mugur Isarescu, a BNR kormányzója nemrég azt mondta, ekkora arányú árfolyamváltozás természetes. Ennek ellenére egyes elemzők jegybanki beavatkozást sejtenek a lej „szárnyalása” mögött. Azzal érvelnek, a jegybanknak az árak kordában tartása miatt van szüksége kedvezőbb árfolyamra. Márpedig tavaly éppen azok a termékek drágultak nagy arányban – főleg a dohánytermékek és a kőolajszármazékok – amelyeknek árképzésében fontos szerepet játszanak az euróban megállapított adók.

Februárban 7,6 százalékra gyorsult az infl áció az előző havi hétről. Miközben a BNR decemberre kitűzött inflációs célja három százalék, maga a jegybank is 3,6 százalékos pénzromlásra számít az év utolsó negyedére. A romániai pénzügyi elemzők egyesülete nemrég 4,3 százalékról 4,5 százalékra módosította éves inflációs prognózisát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.