Még nincs béke az EMFESZ körül

Az EMFESZ Kft. kifizette az E.ON-nak a gázvezetékek használatáért járó tartozást. A német hátterű cég ugyanakkor újabb jogcímen ismét ultimátumot intézett az alternatív gázszolgáltató felé.

Az EMFESZ Kft. kifizette a gáz továbbításáért járó, több százmillió forintos tartozását az E.ON cégei számára – erősítették meg tegnap lapunknak a német hátterű energiaszolgáltatónál. Ugyanakkor a kft. a bankgaranciával még mindig adós nekik. Ennek megfelelően újabb határidőt szabtak: ha azt december 31-ig nem kapjákmeg a kft.-től, akkor is felmondják a területükön lévő EMFESZ-fogyasztók ellátására kötött szerződésüket. Fontosnak tartották megjegyezni, hogy ezen túlmenően is számos követelésük él az EMFESZ felé.

Lapunk számára ugyanakkor más szakértők megerősítették: ez sem elméletben, sem gyakorlatban nem jelenti azt, hogy akár E.ON-os, akár más területeken az összesen több mint 300 ezer lakossági EMFESZ-ügyfél gáz nélkül maradna. Felmondás esetén még jogilag is jön egy forduló: a Magyar Energia Hivatalnak ugyanis meg kell vizsgálnia a gázszolgáltató és a vezetéküzemeltető vitáját. A folyamat akár hónapokig is eltarthat, ami alatt az E.ON-vezetékcégeknek változatlanul továbbítaniuk kell az EMFESZ gázát. Ha netán a hivatal helyt adna az E.ON panaszának és az EMFESZ-től megvonnák a szolgáltatási jogot, azon nyomban kijelölnének egy másik céget az ellátásra. Így pénzügyileg és fizikailag is kizárt a fennakadás.

Góczi István EMFESZ-ügyvezető úgy látja: az E.ON olyan, esetenként vitatott tartozások miatt indított az EMFESZ ellen támadást, amelyek évi több tízmilliárdos forgalom mellett óhatatlanul felmerülnek. A részben elismert likviditási problémákat azzal magyarázta, hogy Pomázi Csaba vállalkozó fűtőművei tartoznak nekik milliárdokkal. Emiatt felszámolás kezdeményezését is kilátásba helyezte. Noha Pomázi Csabát nem tudtuk elérni, a tartozás vádját érdekeltségei több fórumon is határozottan visszautasították. Állításuk szerint az EMFESZ épphogy nekik tartozik. (Megvették az E.ON EMFESZ felé fennálló, a kft. által el nem ismert, milliárdos kötbérkövetelését is.) Legutóbbi értesülések szerint pedig a cégek, illetve maga Pomázi összesen több milliárd forintra perli és fel is jelenti Gócziékat nyilatkozataik miatt.

Azon ígérete kapcsán, hogy különböző „finanszírozási konstrukciókkal” rendeznék az EMFESZ likviditási problémáit, Góczi István lapunknak leszögezte: a cég körüli bizalom helyreállítása érdekében közvetlenül Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul. Ismereteink szerint legutóbb Fellegi Tamástól kért bizonyos engedményeket, de az energetikáért felelős miniszter ezt állítólag elutasította.

Háttértalálgatások

Korábbi elemzések a céges kapcsolatok alapján Pomázit a Fidesz gazdasági hátországaként tartott úgynevezett szolnoki csoporttal is kapcsolatba hozták. Például Nyerges Zsolt ügyvéddel, akit Simicska Lajos mellett sokan eme hátország központi alakjaként tartják számon. Egyesek az EMFESZ-t viszont inkább a szintén Orbán Viktorhoz közel állónak tartott Csányi Sándor bankvezér holdudvarához sorolják. Eme olvasat szerint a most kipattant vita a Fidesz gazdasági hátországán belüli feszültségre engedne következtetni. A kívülálló érintettek eme egységes véleményét ugyanakkor a történet szereplői többször, egészében és részleteiben is határozottan cáfolták.

Az EMFESZ központjában – Lekerülhetnek a térképről
Az EMFESZ központjában – Lekerülhetnek a térképről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.