Megakadályozott távhőáremelések

Az utolsó lehetséges napon az Országgyűlés sürgősséggel elfogadta Debrecen és Tatabánya polgármesterének „egyes energetikai témájú” törvényeket érintő módosításait. Ezzel sok település távhőáremelését kétségtelenül megakadályozták, de ennek árát továbbra is mindenki megfizeti – az áramszámlában.

A szakértők által is csak KÁT-nak hívott rendszer (egyesek szerint a rövidítés a „kötelező átvételből” származik) a honi energiaár-kirakós egyik szimbolikus eleme. Ilyen és ehhez hasonló, formálisan persze nemes célok érdekében „beépített” szorzók miatt válik az energiaár-képzés a külső szemlélők számára átláthatatlanná. A szakszerűnek látszó szorzók mögött persze rendre felsejlenek a politikai és gazdasági szereplők párt-, cég- vagy akár tisztán egyéni érdekű összefonódásai. Vagyis a mutyik.

Ezen alapvetően a Fideszkormány sem változtatott, bár törekvései kétségtelenül a helyzet megelégelését tükrözik. Noha a Fidesz ellenzékből jelentős mértékben hozzájárult a helyzet kialakulásához (ilyen ügyekben általában a szocialistákkal együtt szavaztak), kormányra kerülve kétségtelenül elvették a számításokat végző Magyar Energia Hivatal szabad ármegállapítási jogát, és befagyasztották a központi gáz- és áramárakat. (A távhőét nem.)

Ugyanakkor a Fidesz a választási kampányban a rezsiterhek csökkentését ígérte. Ez eddig nem következett be. Fellegi Tamás szakminiszter eme felvetésünket úgy hárította el, hogy jelen helyzetben az árak lényegi szinten tartása is hatalmas politikai siker. Januártól a sokat fogyasztók számára már nő a gázár, több más közműszámláról nem is beszélve.

A KÁT egy olyan, alig látható mutató, melyet az áramtarifában fizetünk meg. Az így öszszegyűlő összegből elvileg bizonyos nemes – főleg megújulóenergia-alapú – termelési módokat támogatnánk oly módon, hogy az így előállított áramot ebből mindenképpen és kiemelt tarifával vásárolják fel. Ráadásul a kasszának nincs felső határa: aki teljesíti az előírt számokat, az bekerül. Ha sokan vannak, ennyivel nő az áramár. Eme – persze jóval „bonyolultabb” – rendszer ugyanakkor a mutyi táptalajának bizonyult. A szabályalkotók az elmúlt évek során centinként tágították a bekerüléshez szükséges határokat: néhány szavas módosítással bekerültek például egyes, „hatékonynak” mondott gázalapú távhőtermelők is.

Sokan úgy látták, ez – bonyolult alkufolyamat végén – jórészt a főváros távhőellátásáért felelős, francia hátterű Budapesti Erőmű támogatása érdekében történt. A kezdetben évi néhány tízmilliárdos kassza így több mint százmilliárdosra dagadt. Nagy része ma már a – politikusok által elvben ellenzett – gázfelhasználást ösztönzi. Ugyanakkor aKÁT védelmében igen kemény érv jelentmeg: az áramfogyasztók alig veszik észre, megszüntetése viszont hatalmas távhőáremeléseket okoz. Persze felmerül: ha már egy nagyobb kör befizetéseivel egy kisebb kört támogatnak, ennek révén miért nem zuhantak legalább a távhőtarifák? Az időközben bekövetkezett olajáresés is a rendszer fenntartását segítette: egyszerűen csak nem csökkent az áram ára (sőt még kicsit nőtt is).

Persze egyre hangosabban lehetett hallani, hogy a tízmilliárdok már rég nem valamiféle nemes célokat szolgálnak, hanem egy részük politikai kapcsolatokkal bíró vállalkozóké lesz. Tavaly a Magyar Energia Hivatal előző vezetője állt a küzdelem élére. Úgy döntöttek, a beruházások jórészt már megtérültek, így fokozatosan csökkentik a támogatásokat. Az ellenlobbi nagyot mordult: az előző parlament MSZP- és Fideszfrakciója közösen módosított a mutatókon úgy, hogy bizonyos vállalkozások támogatása megmaradjon. Az irány ugyanakkor megmaradt. Fónagy János, az akkor a szocialistákkal együtt szavazó ellenzéki Fidesz képviselője – ma államtitkár – úgy kommentált: nem az övé a bölcsek köve, csak a sok távhőfogyasztó érdekét nézte.

Január elsején ugyanakkor még így is több város távfűtőművének csökkent volna a támogatása. Ilyen például Debrecen vagy Tatabánya. A Debrecent ellátó, német hátterű E.ON számításai szerint támogatásuk megszűnése akár 70 százalékos távhőáremelést is eredményezne. Kósa Lajos, a mostani módosítás egyik beterjesztője ugyanakkor lépésüket lapunknak nem az áremelés elkerülésével indokolta. Meglátása szerint az, hogy az előző kormány alatti döntéssel egyes termelőket benn hagytak a rendszerben, másokat pedig kivettek onnan, egyszerűen a lobbierőt tükrözi.

Ezt pedig igazságtalannak tartják. Arra a felvetésünkre, hogy az előző parlament alatt a Fidesz is igennel szavazott, úgy reagált: most a frakcióban sikerült egymást meggyőzni. Úgy döntöttek tehát: január elsejétől minden érintett vállalkozó támogatását egységesen az eddigi 85 százalékára csökkentik. Így a KÁT-kassza ugyanannyival csökken, mint az eredeti elképzelés szerint, csak igazságosabban. 2012 elején a szám 70 százalék lesz, majd 2013 elejétől lenullázódik. Azt, hogy így például Debrecenben mekkora távhőáremelést sikerült elkerülni, illetve mennyi várható 2013-ban, Kósa Lajos nem kívánta megbecsülni. Ugyanakkor megjegyezte: az E.ON értékelése szerint, ha a Budapesti Erőműével megegyező elvek vonatkoznak rájuk, akkor eltekintenek az áremeléstől.

Szakértők szerint így egy fokkal valóban igazságosabbnak tűnik a rendszer, de az alapvető ellentmondások megmaradnak. És azt sem lehet nem észrevenni, hogy a mégoly igazságos rendszerrel többek között a beterjesztők városai járnak jól.

Kettős mérce

Kósa Lajos és Schmidt Csaba polgármesterek elfogadott beterjesztése számos egyéb jogszabályt is módosított. Így többek között újra, ha lehet még hangsúlyosabban, törvénybe iktatták: az energiacégek nem háríthatják át a rájuk kirótt válságadót. Szakértők ennek ellenőrizhetőségét kétlik. Tompítja a kormányszigor élét, hogy a frakció nemrég módosított az energetikai válságadószabályon, és a kisebb cégek számára azt minimalizálta. Sokak szerint az így kedvezményezett kör jelentős átfedést mutat a KÁT-rendszerből is hasznot húzó, esetenként politikai hátszéllel működő energiacégekkel.

Érzékenyen érintette volna a távfűtéses lakásban élőket a támogatási rendszer átalakítása
Érzékenyen érintette volna a távfűtéses lakásban élőket a támogatási rendszer átalakítása
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.