Alacsonyabb adóval pörög fel Japán

Naoto Kan japán miniszterelnök a társasági adó öt százalékpontos csökkentését rendelte el, hogy életet leheljen a lassulás jeleit mutató gazdaságba. Japán még így is távol áll attól, hogy adóparadicsomnak nevezzék, hiszen az új pénzügyi évtől hatályos 35,7 százalékos nyereségadó fényévekre van például a magyar 10 százaléktól. A fél éve hivatalban lévő, népszerűségéből folyamatosan vesztő Kan adócsökkentése az első pozitív lépés, amit a gazdaság középtávú élénkítése érdekében tett –állítják japán elemzők. Ez segíthet abban, hogy a helyi vállalatok ne vigyék külföldre a termelésüket, és emiatt ne növekedjen tovább a ma már 5,1 százalékon álló munkanélküliségi mutató.

A világ harmadik legerősebb gazdasága 2010 utolsó negyedévében gyengébben teljesít majd, mint a megelőző három hónapban, ezt a kormányzati élénkítő intézkedések hatásának kimúlásával magyarázzák. Az ipari termelés már ötödik hónapja csökken, míg az export októberben csupán 7,8 százalékkal, vagyis a legalacsonyabb mértékben nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az adócsökkentésnek azonban ára is van: a pénzügyminisztériumban 16,8 milliárd dollárra teszik a kieső bevételt, azaz a gazdaság remélt felpörgetésével legalább ennyinek kell bejönnie ahhoz, hogy ne növekedjen tovább a GDP száz százalékát is meghaladó költségvetési hiány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.