Apróbb gázáremelések jönnek

Jövő év elején a lakosság kétharmada számára lényegében nem nő a gáztarifa. Bizonyos fogyasztás felett mindenki, április és szeptember között a rászorulók, illetve esetleg a jelenlegi EMFESZ-ügyfelek kisebb-nagyobb áremelkedéssel ugyanakkor szembesülhetnek.

A szociális alapú gáz- és távhőár-támogatási rendszer jövő év áprilisáig él. Ezután szeptembertől a lakhatási támogatásba építve, szinte a mostaninak megfelelő számú, mintegy egymillió rászoruló vehet igénybe gáz-, távhő-, vagy akár fa-, szén- vagy egyéb energiahordozóár-támogatást – jelentette be a kormány tegnapi döntéseiről szóló tájékoztatón Soltész Miklós szociális államtitkár. Szavaiból az következik, hogy jövő április és szeptember között nem lesz semmilyen gáz- és távhőártámogatás. Vagyis akkor mindenkinek az alapárat kell fizetnie. Ez a legalsó sávba tartozóknak (gáz- és távhőcégtől függően) mintegy 20, a másodikba soroltaknak körülbelül 7 százalékos – várhatóan tehát ideiglenes, alacsony fogyasztású hónapokra tehető – áremelést jelent majd.

Áprilisban fut ki a gázártámogatás
Áprilisban fut ki a gázártámogatás

Ma jelenhetnekmeg a januártól érvényes általános gázárak végrehajtási rendeletei is. Ezek tartalmazzák pontosan, a gázcégeknek miképp kell elszámolniuk a kormány által korábban elhatározott sávos, nullától 9,3 százalékig terjedő áremelést. A szolgáltatók képviselői korábban jelezték: mivel számukra az átálláshoz legalább egy hónap kell, januárban problémák lehetnek a számlákkal. A kormány ugyanakkor –mint tegnap Nagy Anna szóvivő lapunk kérdésére kifejtette – ilyen problémára nem számít. Álláspontja szerint a cégek időben értesültek a szükséges teendőkről.

Háttérinformációink szerint a kabinet úgy tartja: a szolgáltatók az előkészítés szakaszában már megkapták a rendeletek tervezetét, így elég idejük volt az átállásra. Igaz ugyanakkor, hogy formálisan mindössze az utolsó négy munkanap áll rendelkezésükre ehhez. A kormány terveinek megfelelően mindenesetre most már biztos: az évi 1200 köbméter alatt fogyasztók számára nem, 1500 köbméterig 0,7, 2000 köbméterig 4,5, majd a további sávok végén 3500 köbméter feletti fogyasztás esetén 9,3 százalékkal nő a gáztarifa. A nagycsaládosok minden gyermek után plusz 200 köbméterig kedvezményesebb tarifát fizethetnek.

Munkát ad a kormánynak az EMFESZ is. A kabinet és a Magyar Energia Hivatal folyamatosan követi a cég gázszolgáltatásával kapcsolatos helyzetet –szögezte le tegnap kérdésünkre Nagy Anna szóvivő. Biztosított afelől: egyetlen fogyasztó egyetlen pillanatig sem maradhat gáz nélkül. Lapunk értesülései szerint a kormány arra számít, hogy jövő év elején a komoly pénzügyi bajokkal küzdő EMFESZ ügyfelei visszakerülhetnek korábbi szolgáltatójukhoz. Ez természetesen azt is jelentené, hogy az érintett fogyasztók számára megszűnne az EMFESZ által eddig biztosított nyolcszázalékos árkedvezmény. Mint ismeretes, a már mintegy 300 ezer lakossági vevőt ellátó EMFESZ-nek az elmúlt napokban újabb fizetési problémáira derült fény. Ugyanakkor a gázt továbbra is folyamatosan biztosítja. Góczi István lapunknak úgy nyilatkozott: áthidaló megoldásokkal néhány héten belül rendezni tudják a helyzetet. Számos követelést viszont nem ismernek el, illetve szerinte Pomázi Csaba vállalkozóhoz köthető fűtőművek több milliárddal tartoznak nekik. (Úgy tudjuk, a fűtőművek nem ismerik el az EMFESZ követelését. Például azért, mert megvették az E.ON EMFESZ-szel szemben fennálló korábbi, hárommilliárdos követelését.)

Az EM-FESZ több szálon is komoly vitában áll az E.ON-nal, melynek korábban beszállítója, sokáig vevője volt, és egyes területeken az E.ON gázvezeték-hálózatát veszi igénybe. Góczi István lapunknak adott nyilatkozatával kapcsolatban tegnap a német hátterű cégnél leszögezték: az EMFESZ nem néhány tízmillió, hanem több százmillió forinttal tartozik nekik a vezetékek használatáért. Az EM-FESZ különböző formai okokra hivatkozva október óta nem egyenlíti ki számláinkat, noha ügyfeleitől beszedi az E.ON-t illető elosztói díjakat. Az E.ON a lejárt számlák kiegyenlítésének határidejét december 27-re módosította – szögezik le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.