Újabb sportkocsi készül Győrben

Az RS 3-as modell gyártásába kezd a győri Audi üzem, az autó a versenytársak között a legjobb gyorsulási mutatóval rendelkezik starthelyzetből.

Újabb, sorrendben a negyedik sportmodell, az RS 3 gyártását kezdték el a győri Audi üzemben a TT Coupé és Roadster, valamint az A3-as Cabrio mellett. Az RS 3-as modellből elkészült a nullszéria, a sorozatgyártás a jövő év elején indul. Az ötvenezer euróért beszerezhető kocsi jövő tavaszszal kerül a szalonokba, fő piaca Németország és az Egyesült Államok lesz.

A sportos vonalvezetésű kombiba helyben gyártott 2,5 literes, öthengeres, 340 lóerős benzinmotort építenek. Ezzel az RS 3-as álló helyzetből 4,6 másodperc alatt gyorsul óránként 100 kilométeres sebességre, ami a versenytársak között a legjobb eredmény. Az autó 250-nél éri el elektronikusan szabályozott végsebességét. Az 1575 kilogramm tömegű autó üzemeltetési költségei sem átlagosak: fogyasztása 9,1 liter, míg kilométerenkénti szén-dioxidkibocsátása 212 gramm.

Az új típus gyártása érdekében több mint 150 millió forintos beruházást hajtottak végre az üzemben, ahol jelenleg hétszázan dolgoznak. A német konszern további 5800 embert foglalkoztat a győri telepen, a létszám két éven belül 7600-ra bővül, mert 900 millió eurós beruházás keretében egy komplett gyárral bővítik a kapacitásaikat. Győrben 2013-tól évente 125 ezer autó készül, ekkor már a beszállítókkal és a szolgáltatókkal együtt a német cég 15 ezer embernek ad munkát Magyarországon.

Az Audi Hungaria Motor Kft. eddig 3,89 milliárd eurót ruházott be Győrben, ahol félmillió autó és 19 millió motor készült el ez idáig, ebből tavaly 32 603 autót és csaknem 1,4 millió motort állítottak elő. A benzines és dízel hajtóműveket az Audi-, a Seat-, a Skodaés a Volkswagen-modelleken kívül a Lamborghini és a Spyker sportkocsikba is beépítik. A gyár 2006 óta több alumínium karosszériaelemet szállít az Audi R8-as sportkocsihoz is.

Az autó és motorja is az Audi Hungária terméke
Az autó és motorja is az Audi Hungária terméke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.