Európai hitelt kap a Volvo

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 600 millió eurós kölcsönt folyósít a Volvónak – írta tegnapi számában a Svenska Dagbladet című svéd napilap.

A nagy összegű kölcsönt az autógyár, amely a kínai Geely tulajdonában áll, de svédországi gyárakat is üzemeltet, a torslandai üzemében végrehajtandó környezetvédelmi és biztonságtechnikai projektekre fordítja. A kölcsönről még a múlt héten döntött az EIB, a pénz kifizetéséig azonban még „néhány adminisztratív kérdést” tisztázni kell.

Például, hogy a Svéd Nemzeti Adóssághivatalnak a kormány elé kell terjesztenie egy állásfoglalást a kölcsönszerződésről és biztosítania kell a szerződés részét képező állami garanciát is. Ezen felül az EU illetékes bizottságának is rá kell bólintania az ügyletre, elismerve ezzel, hogy a kölcsön nem minősül tiltott állami támogatásnak.

A Volvo autógyár idén augusztusban összesen másfél milliárd dollárért került a kínai Geely vállalat birtokába, hoszszas tárgyalások után, melynek során a vevő és az eladó is többször hátrébb lépett. A cég a korábbi években egyre romló nyereségességgel, később pedig már pénzügyi gondokkal is küzdött. A pénzügyi tartalékai meggyengültek, s mire beköszöntött az autóipart súlyosan érintő válság, már csak a megmentő felvásárlóra várt.

A felvásárláskor megkötött végső megállapodás értelmében a Volvo márka és a gyártás is Svédországban marad, ugyanakkor, mivel Kínában a prémium márkák egyre népszerűbbek, egy évi 300 ezres kapacitású Volvo-gyárat létesítenek Peking környékén is.

A Geely 1986-ban hűtőszekrény-alkatrészek előállításával kezdte tevékenységét, s 1997 óta gyárt autókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.