Bajnai cáfolja a csontvázjelentést

A jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó Bajnai Gordon volt miniszterelnök titkársága Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter bevonásával reagált Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szerdai tájékoztatójára. A fideszes politikus 63 olyan tételt, „csontvázat” nevezett meg, amely szerinte idén és jövőre több százmilliárdos többletkiadásként jelenik meg, és erről az előző kormány nem tájékoztatta utódját az átadás-átvétel során.

Bajnaiék válasza szerint a jelentés nem tartalmaz meglepetést: nemhogy csontvázak nincsenek benne, de eddig ismeretlen elem sem. Hamisnak nevezik Varga állítását, hogy a Bajnai-kormány nem mutatta be a költségvetés valós helyzetét, mert a kabinet még márciusban nyilvánosságra hozta a büdzsé valós helyzetéről szóló jelentést, az új Országgyűlés alakuló ülésére pedig nyilvánosságra hozta a teljes kormányzati átadás-átvételi dokumentációt.

A titkárság válaszközleménye leszögezi, hogy a Varga-jelentésben szereplő, a költségvetést érintő tételek mindegyike régóta ismert, így nem csontvázak vannak, hanem megoldandó feladatok vagy kockázatok. Bajnaiék szerint nem új és ismeretlen az adóbevételeket érintő kockázatok sem. Éppen ezért zároltak 150 milliárd forintnyi tartalékot, és tettek félre további 50 milliárdot a kamatbevételeknél.

A Varga-jelentés az aknák közé sorolta a közlekedési vállalatok többletfinanszírozását; erre Bajnaiék úgy reagálnak, hogy a kiszámítható működést segítő döntéseket nyilvánosan hozták meg, például a BKV zavartalan működését biztosító szerződést idén márciusban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Valótlanságnak nevezik azt az állítást is, hogy egyeztetés és költségvetési fedezet nélkül vállalta volna a kormány az afganisztáni magyar szerepvállalás bővítését. A tervet a kormány a Honvédelmi Minisztérium vezetésével több körben és az akkori ellenzéki Fidesz képviselőivel, Lázár Jánossal és Simicskó Istvánnal is leegyeztette.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a blogjában is reagál a csontvázjelentésre, szerinte a pénzügyi egyensúly megtartásához nem elhúzódó csontvázkeresésre, hanem arra a fajta politikai kijózanodásra lenne szükség, amire az utóbbi napokban a kormány költségvetési elképzeléseiről beszélő egyes állami vezetők ígéretet tettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.