Tényfeltárás: 63 csontváz került elő

Nyilvánosságra hozta Varga Mihály az általa vezetett gazdasági tényfeltáró bizottság jelentését; a 64 oldalas dokumentum egyik legfontosabb megállapítása, hogy az idénre tervezet 3,8 százalékos hiánycél tartható, még úgy is, hogy a tényfeltárás során 63 csontvázat találtak.

A terv eléréséhez szükség volt a 29 pontos első akcióterv intézkedéssorozatára is a Miniszterelnökség államtitkára szerint, aki úgy véli, lehetett volna több csontváz is, s mint mondta, „nem is reménykedek abban, hogy nem kerül elő több ügy”.

A 63 csontváz között nagy meglepetések nincsenek. Varga Mihály szólt a büdzsét közvetlenül érintő adóbevételekről, amelyeket az Orbán-kormány szerint jelentősen túlterveztek 2009 végén. Az aknák közé sorolta a közlekedési vállalatok, a MÁV, a BKV és a Malév többletfinanszírozását is: olyan adósságok, felhalmozott kifizetetlen számlák vannak, amelyeket az új kormánynak valamilyen formában előbb-utóbb rendeznie kell. – Vizsgálatok és perek is folyamatban vannak, e három vállalatnál több tízmilliárd forintos ügyekről lehet beszélni – tette hozzá. Varga Mihály az egyik kedvencének, egyben példátlannak nevezte, hogy nem tervezték be a 2010-es nemzetközi tagdíjakat (ENSZ-, NATO- és OECD-tagdíj) a büdzsébe, ezek összesen 5, 8 milliárd forintot tesznek ki.

Az államtitkár a súlyos tételek közé sorolta a Vértesi Erőmű ügyét, amellyel kapcsolatban 25–35 milliárd forint között lehet a végső követelésállomány nagysága. Megemlítette még a moszkvai kereskedelmi székházat, amellyel a becslések szerint egymilliárd forintos vagyonvesztés érte a államot. A postaszékház és a MÁV-székház ügye kapcsán 1,2-1,5 milliárdos kárról beszélt.

Lapunk kérdésére Varga Mihály azt mondta: azok a tételek, amelyek az átadás-átvétel során nem voltak ismertek, a hiány mértékét a GDP 1,6 százalékával emelhetik meg. (Ez közel 400 milliárd forint.) – Azonban a kormányzati intézkedések és a hiánycsökkentő tételek következtében a 3,8 százalékos hiány az év végére tartható – erősítette meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.