Német fejek hullhatnak a Magyar Telekom miatt

Házkutatást tartott a bonni ügyészség a Deutsche Telekomnál a vállalat magyar leánya, a Magyar Telekom vesztegetési ügyei miatt.

Németországba is elérhet a Magyarországon már szinte elfeledett Magyar Telekom-botrány, egy müncheni újság ugyanis arról számolt be, hogy az anyavállalat, a Deutsche Telekom bonni székházát néhány napja átkutatták az ügyészség munkatársai. – Erre az okot az MTelekom üzleti könyveiben talált szabálytalan kifizetések szolgáltatták, méghozzá azok a macedóniai és montenegrói leányvállalatnál kötött tanácsadói szerződések, amelyek miatt a PricewaterhouseCoopers megtorpedózta a cég akkori éves beszámolóját – írta a Süddeutsche Zeitung.

A bonni központban összesen hétmillió euróról tudnak, de a hazai vizsgálat ezenfelül további 24millió euró kifizetését is felderítette a macedón leánynál. Ez a pénz állítólag politikusok és magas beosztású kormányhivatalnokok megvesztegetését szolgálta a sikeres privatizációt követő szabályozási környezet kialakítása idején. Az újság szerint ma még nem lehet tudni, milyen mélyen érintettek német menedzserek az ügyben, a cikk szerint a múltban alig volt ellenőrzés a délkelet-európai leányvállalatoknál. Az ügy kirobbanása után a Magyar Telekom az amerikai tőzsdén elvárt belső vizsgálatot indított, a társaság legutóbbi jelentése szerint 2010 első fél évében 1,4 milliárd forintot fordítottak a vizsgálatokra, de az összes költség már 20 milliárd forint közelében van.

A tavaly decemberben közzétett jelentéssel a belső vizsgálat elvileg lezárult, a lavina mégis tovább göröghet. Már amenynyiben előkerül bármilyen bizonyíték. A vizsgálat ugyanis azt állapította meg, nem bizonyítható, hogy a kifizetések törvényes célokat szolgáltak, de leszögezte azt is: bizonyítható, hogy a felső vezetéshez tartozó ismeretlen személyek az ügy szempontjából kulcsfontosságú dokumentumokat semmisítettek meg korábban, így nem megállapítható a személyi felelősség. A Magyar Telekom a német nyomozati cselekményről nem nyilatkozik, az említett ügyekben pedig korábban minden szükséges információt közzétettek – reagáltak a cégnél.

Az üggyel kapcsolatban hazánkban is vannak folyamatban lévő vizsgálatok. Az Egyesült Államok igazságügy-minisztériuma és tőzsdefelügyelete is vizsgálódik, vélhetően ennek (is) része van abban, hogy a vállalat korábban bejelentette: kivonul a tengerentúli tőzsdéről. Nyomoz a macedón belügyminisztérium, miként a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda is hűtlen kezelés és személyes adatok megsértése miatt –utóbbinak már a Magyar Telekom belső vizsgálata is részét képezi. A Központi Nyomozó Főügyészség pedig hűtlen kezelés és veszteséges miatt nyomoz. A társaság folyamatosan együttműködik a hatóságokkal, de nem tudják megítélni ezek kimenetelét és várható végét sem – mondták a cégnél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.