Három év hangos nemekkel, halk igenekkel

2007. ÁPRILIS

– Németh Zsolt, a Fidesz akkori külügyi kabinetvezetője szerint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök Nabuccót álomnak minősítő nyilatkozata érdemei felett kezeli a Déli áramlatot. A Fidesz nem orosz-, hanem monopóliumellenes – szögezi le.

2007. DECEMBER

– Németh Zsolt szerint a Déli áramlat Magyarországra hozatalának ígérete Gyurcsány Ferenc különutas, elvtelen Oroszországpolitikájának eredménye.

2008. JANUÁR

– Németh Zsolt úgy véli, a Déli áramlat megvalósulására kevés az esély, veszélyezteti a közös európai energiapolitikát és Magyarország energiabiztonságát, ellehetetleníti a Nabuccót, és nő tőle Magyarország orosz energiafüggősége.

2008. FEBRUÁR

– Orbán Viktor Fidesz-elnök a kormányközi szerződés aláírásakor a szlovákiai Losoncon úgy fogalmaz, Magyarországon a kormány puccsot hajt végre a parlament és népe ellen, ugyanis egy egyelőre titkosított szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó energiakérdésekben. Navracsics Tibor akkori frakcióvezető kifogásolja, hogy a szerződést az aláírás előtt nem ismerhette meg a magyar közvélemény.

2008. MÁRCIUS

– Orbán Viktor ismét puccsnak nevezi a szerződést, amit alkotmányjogilag nem tekint legitimnek. Azt, hogy a kormány az interneten közzétette a nyilatkozatot, viccnek minősíti, mivel miniszterelnöki tapasztalataira hivatkozva úgy véli, ez nem lehet a teljes dokumentum. Navracsics Tibor szerint a közzétett szöveg túl rövid, egy keretegyezménynél viszont konkrétabb. Megismétlik: a Déli áramlat ellehetetleníti a Nabuccót, noha a kormány korábban a Nabucco mellett kötelezte el magát. A Fidesz rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi, és követeli, hogy a Déli áramlathoz képest a kormány a Nabuccót „helyezze előtérbe”. Az egyezményt elítéli az Európai Néppárt frakciója, amelynek a Fidesz is tagja. Németh Zsolt tiltakozik az átláthatatlannak minősített szerződés ellen, amellyel szerinte Gyurcsány Ferenc üzleti köreit szeretné gazdasági pozícióba helyezni. Nem lehet két lovat megülni, a Déli áramlat nincs összhangban az európai értékekkel – vallja.

2008. ÁPRILIS

– Orbán Viktor Katarban tárgyal tengeren szállított gáz magyarországi behozatalának lehetőségeiről.

2008. JÚNIUS

– Orbán Viktor az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című konferencián úgy fogalmaz: a Déli áramlat önmagában nem rossz, de nem oldja meg a problémákat.

2008. SZEPTEMBER

– Németh Zsolt szerint először a Nabuccót kell megépíteni; utána az oroszok annyi vezetéket építenek, amennyit akarnak. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetével együtt a Déli áramlat előkészületeinek felfüggesztését követeli. A Magyar Nemzet és a Demokrata publicisztikája ugyanekkor a túlzott Amerika-barátságtól óv.

2009. JANUÁR

– Gyürk András, az Európai Parlament Fidesz delegálta néppárti képviselője az orosz–ukrán gázválság után sürgeti a Nabucco kiépítését, és emlékeztet, a Gyurcsány-kormány még csak a Déli áramlatról írt alá szerződést.

2009. FEBRUÁR

– Az Európai Néppárt küldöttsége – köztük Szájer József fideszes EP-képviselő – tárgyal a témában Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel.

2009. MÁRCIUS

– Németh Zsolt felháborítónak tartja, hogy – szerinte – Gyurcsány Ferenc a parlament megkerülésével, saját üzleti klientúrája érdekében gyorsítja a Déli áramlat előkészületeit.

2009. MÁJUS

– Surján László KDNP-s politikus kijelenti: mivel a Jobbik támogatja a Déli áramlatot, nincs közös platformjuk.

2009. JÚNIUS

– Orbán Viktor az MSZP elnökségének írt levelében leszögezi, hogy kormányon módosítják a Déli áramlat-szerződést. Követeli, hogy állítsák le a Déli áramlat magyar cégének előkészületeit. Németh Zsolt úgy véli, a Déli áramlat ügyével az orosz megosztási kísérletek csapdájába estünk.

Semjén Zsolt KDNP-elnök, Szájer József és Navracsics Tibor felszólítja a kormányt, hogy állítsa le a Déli áramlat magyar cégeinek alapítási folyamatát, és várja meg, amíg egy új, a választópolgárok bizalmát élvező kormány feláll, hogy ő dönthessen a beruházásról.

2009. JÚLIUS

– Németh Zsolt energiapolitikai rendszerváltásnak tartja, hogy a kormány a Nabuccóról is kormányközi egyezményt kötött. Úgy véli, a Nabucco és a Déli áramlat kizárja egymást.

2009. NOVEMBER

– Az akkor exkülügyminiszter Martonyi János alapította intézet képviseletében Orbán Anita Fidesz-szakpolitikus úgy fogalmaz: csökkenteni kell a függést az orosz gáztól. A Déli áramlat Oroszországgal jelent együttműködést – véli. Ezután Vlagyimir Putyin félórás négyszemközti „spontán” megbeszélést folytat a pártjának kongresszusán megjelenő több ezer meghívott közül Orbán Viktorral. A Déli áramlat kapcsán Putyin szóvivője a párbeszéd fontosságát emeli ki.

Orbán szerint a két ország kapcsolatai többet érdemelnek annál, mintsem hogy néhány gyanús szocialista alak fennhatósága alatt álljanak.

2009. DECEMBER

– Gyürk András a Déli áramlat–Nabucco-ügyben az egy irányba mutató döntéseket hiányolja.

2010. ÁPRILIS

– Martonyi János külügyminiszter-várományosként szükségesnek nevezi mind az EU támogatta Nabuccót, mind a Déli áramlatot. – A beszerzési források bővítésének elsőbbsége van, de prioritást élvez a szállítási útvonalak számának növelése is – fogalmaz.

Azóta jobbára – semmi.

Forrás: fidesz.hu, Népszabadság

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.