Röviden

Szokás a külföldi cégek diszkriminációja

Egy világbanki jelentés szerint számos ország, miközben vonzó kedvezményekkel igyekszik becsábítani a külföldi tőkét, egyúttal korlátozni igyekszik a külföldi cégek hozzáférését a hazai piachoz. A vizsgált 87 ország közül 79-ben léteznek olyan törvények, amelyek a külföldi cégeket egyes gazdasági ágakból kizárják. A kelet-ázsiai országok – mint Kína vagy Indonézia – a legkorlátozóbbak, Kelet-Európa valamivel nyitottabb. A Világbank úgy tapasztalja, hogy a külföldi befektetőnek egy hazai céghez képest átlag 50 százalékkal több időbe telik, hogy egy üzletet beindítson. (MTI)

 

OECD: tetőzött a munkanélküliség

A fejlett országokban már valószínűleg tetőzött a munkanélküliség, de így is 17 millió új munkahely megteremtésére lenne szükség a válság előtti foglalkoztatottsági szint eléréséhez – állítja az OECD. A tagországokban 47 millió a munkanélküliek száma és átlagosan 8,6 százalékos a munkanélküliségi ráta. A szükséges 17 millió új munkahelyből 10 milliót az Egyesült Államokban kellene létrehozni, míg Európában minden öt, jelenleg meglévő munkahelyre egy újat kellene létesíteni. (MTI)

Kevesebben mentek az idén az Adriára

A tavalyi hasonló időszakhoz képest hat százalékkal csökkent a turisták száma, és néggyel a vendégéjszakáké Horvátországban, részben a Csehországot, Lengyelországot és Magyarországot sújtó árvizek, részben a vulkáni hamufelhő okozta légi közlekedési zavarok miatt – közölte a horvát turisztikai miniszter. Mindezen túl azonban a hazai vendégek száma is visszaesett. Damir Bajs reményei szerint a július és az augusztus jobb adatokat hoz már. (MTI)

Lassul az euróövezet gazdasága az év végére

Az euróövezet elkerüli a kettős mélypontú recessziót az idén – legalábbis a német, a francia és az olasz vezető gazdaságkutató intézetek szerint. A bruttó hazai termék (GDP) növekedése a második negyedévben csúcson, 0,5 százalékon lesz az euróövezetben, majd 0,3 százalékra lassul a harmadik, és 0,2 százalékra a negyedik negyedévben, negyedéves öszszevetésben. Az EU statisztikai hivatala szerint az euróövezet GDP-je 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.