Vigyázni kell a sárga csekkel!

Több millió embernek okozhat bosszúságot, illetve akár többletkiadással is járó kellemetlenséget egy, a sárga csekkek befizetéséhez kapcsolódó jogszabályi változás. Az átutalási megbízásos készpénzbefizetés – amit hétköznapi nyelven „sárga csekkes befizetésnek” szokás nevezni – a 2010. április 30-ig érvényes szabályok szerint már azáltal teljesítettnek számított, hogy a Magyar Posta pénztáránál megtörtént a befizetés. A befizetők hosszú évek alatt megszokták, hogy a sárga csekken feltüntetett fizetési határidő számukra a postai befizetés határidejével azonos.

Május 1-jétől azonban más lett a rend: a fizetési megbízás azon a napon teljesül, amikor a pénz a kedvezményezett számláján megjelenik.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintettek kövessék figyelemmel a számláikban feltüntetett fizetési határidőket, és a lejárat előtt legalább két nappal korábban fizessék be csekkjeiket a postán. A jogszabály ugyanis a postának maximum 2 napot engedélyez a befizetett összeg átutalására a címzetthez. A közműcégektől (energiaszolgáltatók, vízművek, távközlési társaságok, távhőszolgáltatók) pedig azt várnák el, hogy tanúsítsanak fogyasztóbarát magatartást, minél hatékonyabban tegyenek eleget tájékoztatási kötelezettségüknek, éljenek például azzal a lehetőséggel, hogy a számláikban vagy a kísérő számlalevelükben, honlapjukon szembetűnő módon hívják fel a fogyasztók figyelmét a változásra. Kimondottan fogyasztóbarát megoldás lenne az egyesület szerint, ha a csekkeken a csekkbefizetés határnapját tüntetnék fel, nem pedig a pénz beérkezésének határidejét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.