Röviden

Csökkentek a roaming beszéd- és SMS-tarifák

Július elsejétől az Európai Unió területén barangolva több mint 22 százalékkal csökken a hívásfogadás, 11 százalékkal a hívásindítás és közel 3 százalékkal az SMS-küldés bruttó fogyasztói ára. Az uniós országokban tartózkodva a hívásfogadás percenkénti legmagasabb bruttó ára az eddigi 66,90 forintról 51,66 forintra, a hívásindítás legmagasabb kiskereskedelmi ára pedig 151,41 forintról 134,32 forintra változik. Az SMS nem kerülhet többe mint 37,88 forint, az adatroaming nagykereskedelmi ára pedig megabyte-onként 1 euróról 0,8 euróra csökken. (MTI)

Csúcson az euróövezet munkanélküliségi rátája

Áprilisban 12 éve a legmagasabb szintre, 10,1 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. Az állástalanok száma 25 ezerrel nőtt, az álláskeresőké elérte a 15,86 milliót, ami megfelel Ausztria és Írország együttes lakosságának. A legmagasabb munkanélküliség Lettországban volt, 22,5 százalék, a legalacsonyabb munkanélküliséggel, 4,1 százalékkal, Hollandia büszkélkedhet. (MTI)

Több jog a buszok utasainak az EU-ban

A jövőben az uniós országokban busszal utazókat is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a repülőgépeket vagy vonatokat választókat. Az Európai Parlament előreláthatólag ebben a hónapban ad zöld utat az új szabályozásnak. Ennek megfelelően a busztársaságok a jövőben a jegyárat –vagy annak egy részét – vissza kell térítsék, ha a busz sokat késik, vagy a buszjárat kiesik. A szabályozás elsősorban a távolsági járatokra vonatkozik, a városon belüli közlekedést az egyes államok kivehetik ez alól. Buszbaleseteknél az üzemeltető társaságot kötelezik a sérültek, illetve hozzátartozóik kártérítésére. Az új szabályozás szerint az új buszpályaudvarokat már a mozgássérültek igényeihez igazodva kell megépíteni. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.