Hatalmas károk Szlovákiában

A szlovák büdzsében már nincs euró az esőkárok gyors enyhítésére, a választások előtt lekötöttek minden forrást. Szakértők szerint katasztrofális lesz az idei termés.

A tegnapi, továbbá az elmúlt hét végi felhőszakadások miatt ismét megemelkedett a kelet-szlovákiai folyók és patakok vízszintje. Újra kiöntéssel fenyeget az Ung, a Latorca és a Bodrog is, mert értesüléseink szerint Kárpátalján szintén a sokévi átlagot jóval meghaladó mennyiségű csapadék hullott. Kedden Tőketerebes (Trebisov) környékén 50 milliméternyi eső zúdult le. Emiatt több kisebb patak, továbbá a Ronyva is kilépett a medréből.

– A környék településein, elsősorban Legenyemihályban (Michalany) emiatt újra kritikus a helyzet – tájékoztatta lapunkat Dusan Mydla, a Kassa megyei regionális vízügyi igazgatóság vezetője. Közép-Szlovákiában főleg Rimaszombat környékén a talajvíz újra elöntötte a pincéket és a családi házakat. Ismét árad az Ipoly is.

Kelet- és Dél-Szlovákiában a sok eső és a belvíz hatalmas károkat okoz a mezőgazdaságnak. Több gömöri és kishonti agrárszövetkezet elnöke, illetve a magángazdák tájékoztatása szerint akár ötvenszázalékos terméskieséssel is számolhatnak, de az újabb esőzések tovább ronthatják a helyzetet.

– Az ország éléskamrájának számító Csallóközben a 68 ezer hektárnyi megművelt terület közül 19 ezer hektárt bel-, illetve talajvíz borít – tájékoztatta lapunkat Patasi Ilona, a dunaszerdahelyi regionális agrárkamara igazgatója –, de máshol is feláztak a szántók. Az őszi vetéseinken kitört a szürkepenész és más gombabetegség, aggasztó a napraforgó, a repce, valamint a kukorica állapota is. Ráadásul esélyünk sincs a permetezésre. Katasztrofális lesz az idei termés – összegezett a szakember. A Duna menti településeken főleg a talajvíz okoz rendkívül sok gondot.

– Még be sem fejeztük a májusi károk felmérését, s máris újabb bejelentések érkeznek –közölték a legnagyobb szlovákiai biztosítók irodáiban. Csak az elmúlt hónapban több mint tízezer esetet regisztráltak, a kártérítés összege meghaladja a hárommillió eurót. Rosszul indult a június is Lucia Muthová, az Allianz – Slovenská poistovna szóvivője szerint, de hasonló a helyzet a Kooperatíva és Generali Slovakia biztosítókban is. Mindhárom helyen elmondták, hogy egyre több ügyfelük igyekszik olcsóbb biztosításokat kötni, amelyek viszont természeti katasztrófákra nem terjednek ki, s emiatt most a helyi önkormányzatoktól, azok pedig az állami hivataloktól kérnek segítséget. –Sajnos kiürült az államkassza, mert a kormány a jövő hét végi választások előtt még a biztonsági tartalékok többségét is szétosztotta már, ezért jelentős és főleg gyors kártérítésre senki sem számíthat – közölte a neve elhallgatását kérő pozsonyi kormányhivatalnok.

Szlovákiában eddig főleg az alacsonyabb rendű utakat rongálta meg az árvíz, illetve a talajvíz. A keleti és a déli országrészben leálltak a kátyúzásokkal, viszont a Pozsonyt Kassával északon összekötő autópályát tovább építik. Az elmúlt hét végén azt a több kilométernyi szakaszt adták át, amely Vágbeszterce (Povazská Bystrica) felett halad át.

Vízzel elöntött település Szlovákiában
Vízzel elöntött település Szlovákiában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.