Önnek mennyivel lesz olcsóbb az áram?

Az Elmű területén 1,5, az Émásznál 6,2, az E.ON-nál pedig 4,5 százalékkal csökken az áramszámla július 1-jétől – jelentették be tegnap a szolgáltatók. A EDF Démász egyelőre nem közölte adatait.

A főváros áramellátását végző Elmű területén a csökkenés következtében az eddigi átlagos 47,85 forintos bruttó áramdíj 47 forint 12 fillér lesz kilowattóránként. A vele egy csoportba tartozó Émásznál a csökkenés nagyobb. Így, az eddigi 49 forint 68 fi lléres tarifájával országosan a legdrágábbak közé tartozó észak-magyarországi ellátó a júliustól várható 46 forint 80 fillérével a többiek alá csúszik.

Lapunk számításai szerint tehát a két társaság júliustól 1,5 illetve 6,2 százalékkal csökkenti a lakosság számára átlagos nappali díjait. Tegnap a szintén német hátterű E.ON is közzétette – ezzel nem teljes mértékben összevethető – adatsorait. Ott a legalacsonyabb fogyasztású lakossági nappali tarifa 45,91 forintról 43,9 forintra – 4,38 százalékkal –, a magasabb fogyasztás után fizetendő díj pedig ebben a körben 49,23 forintról 46,96 forintra – 4,6 százalékkal – csökkent. A szolgáltatók közötti különbség eltérő fogyasztói szerkezetükből adódik. A francia hátterű EDF Démásznál lapunknak egyelőre nem kívánták közölni júliustól várható tarifáikat.

Az áramtarifa mérséklését a nagykereskedelmi árak csökkenése tette lehetővé – jelentette be Kövesdi Zoltán, a német hátterű Elmű–Émász igazgatósági tagja. (Az áramszolgáltatók nagykereskedője az állami Magyar Villamos Művek.) Másodsorban a várható fogyasztást kissé alábecsülve árrésük a garantált közel 2 forintnál nagyobb lett – összesen 400 millió forinttal – amit most így fizetnek vissza. Leszögezte: ezúttal a számla „termék”-része, azaz az áramdíj mérséklődött. Az egész más rendszerben elszámolt „hálózati” (tehát áramszállítási) díjak most nem változtak.

Boross Norbert, a csoport szóvivője kérdésünkre, miszerint leültek-e már tárgyalni a „rezsinövekedés megakadályozásával” kampányoló új kormánypárt képviselőivel, leszögezte: megindult a közös munka, melyben beterjesztik javaslataikat. Úgy vélik, az áramárat számos ponton lehetne csökkenteni, de a szolgáltatók hatáskörébe a közel 50 forintos árból csak mintegy 2 forint tartozik. A többi részint a nagykereskedőnek – és rajta keresztül a termelőknek – megy: erről a tarifáról pedig egész más szintű tárgyalásokon lehetne változtatni.

De az áramszámla ma számos fogyasztáshoz közvetlenül nem kapcsolódó tételt is tartalmaz – hangsúlyozta. Ilyen például a kizárólag az állami Vértesi Erőmű veszteségeit fedező „szénipari szerkezetátalakítási hozzájárulás”, a jórészt a távfűtést támogató „KÁT”-elem, vagy az összesített számlát évi 2 mil liárd forinttal emelő földhivatali bejegyzés. (Korábbi értékelések szerint egyébként a mostani áramárcsökkenés fura módon a fűtési idény lezárultának is köszönhető.) Kövesdi Zoltán hozzáfűzte, ettől függetlenül támogatják az energiatakarékosságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.