Öngyilkossági hullám a Foxconn-nál

Az idén már tíz Foxconn-dolgozó vetette magát a mélybe az elektronikai gyártó shenzeni gyárépületének tetejéről. Nyolcan szörnyethaltak. A rendőrség kiemelt ügyként kezeli az öngyilkosság-sorozatot, amelynek az elmúlt napokban két áldozata volt: egy épület tetejéről pénteken hajnali ötkor és kedden hat óra után is leugrott egy-egy dolgozó.

Az okokról mindenki hallgat, munkajogi szervezetek álláspontja szerint azonban nem kétséges, hogy a kizsákmányolással felérő munkarendnek, a stressznek és a monotóniának kulcsszerepe van ebben. A világ legnagyobb elektronikai beszállítójának és bérgyártójának számító Foxconn-nál ugyanis a dolgozók 12 órás műszakokban dolgoznak, sokszor heteken át, pihenőnap nélkül, már-már végkimerülésig.

A spártai körülmények nemcsak a gyárat jellemzik, hanem a kiszolgáló létesítményeket is. Szórakozási, kikapcsolódási lehetőség gyakorlatilag nincs, az embereket pénzgyártó robotokként kezelik – háborog Liu Kaj-ming, egy helyi kutatóintézet vezetője. A kívülálló sokszor elképzelni sem tudja, hogy mi folyhat a falakon belül. A körülmények a társas kapcsolatok kialakításának sem kedveznek, pedig a családias légkör, illetve maga a család közelsége, a kommunikáció sokakat segítene átlendülni a lelki holtponton. Nem csoda, hogy óriási a fluktuáció, évente az alkalmazottak csaknem fele kicserélődik – írja a Reuters. Vidékről azonban számolatlanul jön az utánpótlás a Kínában 800 ezer embernek munkát adó Foxconnhoz, amelynek shenzeni bázisán 420 ezren dolgoznak, döntően 30 év alattiak.

Csen Hung-fang (Chen Hongfang), a vállalat szakszervezeti vezetője elmondta, hogy a keddi áldozat, Li Haj (Li Hai) Hunan tartományból érkezett, szakközépiskolai végzettséggel, 19 évesen, és mindössze 42 napja dolgozott a Foxconn kiképző központjában. A családhoz közel álló források szerint hátrahagyott üzenetében azt írta: képtelen a folytatásra, az történik vele, amit megérdemel, és sajnálja, amiért nem tud tovább gondoskodni az édesapjáról. A halálos ugrás reggel 6 óra 20 perckor történt.

Múlt pénteken a cég dolgozói közül a 21 éves közép-kínai Nan Kang (Nan Gang) vetette le magát egy négyemeletes épület tetejéről. A rendőrségi nyomozás szerint magánéleti problémák, csalódás, szerencsejáték lehetett tette hátterében. Friss szakításon volt túl, korábbi barátnője a közelmúltban ment férjhez, tartozásai voltak, zsarolták.

Az esetek nagy visszhangot keltettek a kínai sajtóban, ahol hangsúlyozzák: a legidősebb öngyilkos 24 éves volt, a legfiatalabb 18, mindannyian a vándormunkások új generációjának képviselői. Kínában több mint 150 millió ember dolgozik hasonló körülmények között, mint a Foxconn alkalmazottai, s százmillióan tartoznak ehhez az újabb generációhoz. Jellemzőjük, hogy nekik már nagyobbak az igényeik, és elegendő pénzt szeretnének keresni ahhoz, hogy családjukat és felmenőiket is eltarthassák, jó körülmények között éljenek.

A világ vezető számítástechnikai, szórakoztatóelektronikai és távközlési cégeinek dolgozó Foxconn vezetése egy százfős lelkisegély-szolgálat felállításával próbálta kezelni a problémát, közlésük szerint szakembereik 30 embert le is tudtak beszélni öngyilkossági szándékáról.

A civil munkajogi szervezetek azt remélik, hogy a tengerentúli vásárlók elfordulnak a Foxconn szerződéses partnereitől, ha megtudják, hogy a megvásárolt vagy éppen kinézett termék milyen körülmények között született. Ugyan ki venne a kezébe olyan iPhone-t, amelynek gyártását öngyilkosságok sorozata „fémjelzi” – teszik fel a kérdést. A válasz azonban egyszerű: sokan. Ugyanis ezt a problémát ma már PR-eszközökkel és okos marketinggel könnyen kezelni lehet – foszlatja szét a hiú reményeket Edward Yu, a pekingi Analysys International tanácsadó cég elemzője. A haláleseteknek, s az ezeket övező negatív visszhangnak gyakorlatilag nincs semmilyen árfolyambefolyásoló hatása, a befektetőket ez hidegen hagyja, ami a vásárlók hozzáállásának is egyfajta indikátora. A Foxconn anyavállalata, a hongkongi Hon Hai részvényárfolyama például 6,9 százalékot erősödött az idén, miközben a vezető tajpeji tőzsdeindex 7,2 százalékot csökkent ezalatt.

Tragédiákhoz vezetnek az irreális követelmények

A közelmúlt dolgozói öngyilkosság-sorozatai közül a Bloomberg a France Telecomnál és a Huaweinél történtet emeli ki. Európa harmadik legnagyobb távközlési cégénél a teljesítménykényszer, a fokozott stressz miatt harmincan vetettek véget életüknek 2008 óta. A szakszervezetek szerint ebben a felső vezetés munkamódszerei és irreális követelményei játszották a főszerepet. Tény, hogy a vezérigazgató – érdekvédőik által kezdeményezett – tavalyi eltávolításával a probléma magától meg oldódott.

A számítástechnikai és távközlési esz közöket gyártó kínai Huaweinél viszont máig feltáratlan, hogy mi vezetett két év alatt hat dolgozójuk öngyilkosságához. Az utolsó tragédiát 2008 márciusában jegyezték fel, azóta több halálesetről nem érkezett hír.

A Foxconn shenzeni üzemében már pszichológusokat is toboroznak
A Foxconn shenzeni üzemében már pszichológusokat is toboroznak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.