Megbírságolták a csipkartellt

Brüsszelben is lassan őrölnek a malmok: nyolc év nyomozás és bizonyítási eljárás után sikerült az Európai Unió versenyhatóságának pontot tennie a korábban nagy port kavart csipkartellügyre. A számítógépekben és mobil eszközökben használatos DRAM memóriák árazását egyeztető kilenc csipgyártóra összesen 331 millió euró bírságot róttak ki. A legtöbbet, 146 milliót a piacvezető Samsungnak kell fizetnie, őt követi az Infineon 57 és a Hynix 52 millióval. A teljes japán elit – Hitachi, Mitsubishi, NEC, Toshiba – is bűnösnek találtatott.

Az 1998-tól 2002-es lelepleződéséig működtetett DRAM-kartell ellen folytatott eljárásban első ízben alkalmazták a 2008-ban bevezetett, új uniós szabályozást. Ennek értelmében a bűnösségét elismerő vállalatra kiróható bírság 10 százalékát elengedhetik. Nem kis tételtől van szó, a bírság maximális értékét a vétkes vállalat éves globális forgalmának 10 százalékában rögzítették. Joaquín Almunia versenyügyi biztos közleményében kiemelte, hogy a bírság csökkentésének lehetősége együttműködésre készteti a kartellezőket, egyben meggyorsítja és olcsóbbá teszi magát az eljárást is. A hatóságok pedig több energiát fordíthatnak az újabb gyanús ügyek felderítésére.

Egy cég mindenképpen jól jött ki az ügyből: a Micron Technology teljes körű büntetlenséget kapott a hatóságoktól a kartell viselt dolgainak kiszivárogtatásáért. A többiek tanultak az esetből, hiszen az újabb generációs flashmemóriák árazásával kapcsolatos hasonló vizsgálatok tavaly mind Dél-Koreában, mind az Egyesült Államokban eredménytelenül zárultak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.