A kárfelmérők szerint rekorder lehet a múlt heti vihar

Sok milliárd forintos kárt okozott a múlt héten pusztított vihar. A biztosítók eddig is tízezres nagyságrendben kaptak kárbejelentést, és még több ezer megkeresésre számítanak.

Az egy héttel ezelőtti vihar okozta a legtöbb kárt az utóbbi években Magyarországon, legalábbis az efféle természeti csapások közül – derül ki a piacvezető lakásbiztosító, az Aegon adataiból. A társasághoz az idén valamivel több mint 15 ezer időjárás okozta kárról érkezett bejelentés, amelyből – a péntek esti összesítés szerint – 13 ezer kötődik a mostani viharhoz, miközben tavaly az első öt hónapban összesen hétezeregyszáz meteorológiai káreseményt regisztrált a biztosító. A cégnél arra számítanak, hogy a bejelentések száma végül eléri majd a 16 ezret, míg a teljes kárösszeg másfél milliárd forint körül lehet – a károk átlagos értéke tehát egyenként megközelíti a százezer forintot.

A vihar a legnagyobb pusztítást Borsodban okozta, ám jelentős a Veszprém és Pest megyéből, Budapestről és Pécsről érkező bejelentések száma is. A károknak csaknem 95 százaléka köthető viharokhoz és felhőszakadásokhoz. Elenyésző a jégveréssel kapcsolatos bejelentések száma, és kevesebb mint öt százalékot tesz ki az árvíz okozta károk aránya. Az Aegon a legtöbb bejelentést lakáskárokkal kapcsolatban kapta, de többen fordultak már a viharban megsérült járművük miatt is a társasághoz. Az ipari, mezőgazdasági károk a bejelentéseknek kevesebb mint az egy százalékát teszi ki.

Az Allianzhoz az elmúlt héten közel 12 ezer bejelentés érkezett. Sokan azonban még nem tudták jelezni kárukat, főként Miskolcon és annak környékén lehet további kárbejelentésekre számítani – hívták fel a figyelmet a biztosítónál. Az eddig bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetés összege meghaladja a 960 millió forintot. A társaság tapasztalatai szerint a leginkább érintett, vihar sújtotta területek Miskolc és környéke, Budapest, Pécs, Győr, Veszprém és Tatabánya. Az Allianznál a károk között vihar 7800, árvíz és elöntés 1700, villámcsapás 171, jégverés pedig 31 esetben fordult elő.

A Generalihoz eddig több mint ezer településről csaknem 11 ezer kárbejelentés érkezett, a becsült kárösszeg megközelíti az 1,9 milliárd forintot. A károk 80 százaléka a lakásbiztosítással rendelkezőket, valamint a kis- és középvállalati szektort érinti, 20 százaléka pedig az ipari és a mezőgazdasági ágazatot. A pénteken tíz óráig bejelentett károk között a vihar 7200, felhőszakadás 3000, árvíz 290, villám okozta káresemény pedig 153 volt. A Groupama Garanciánál a májusi időjárási károk száma meghaladja a tízezret. A biztosító becslése szerint a végső szám elérheti a 15 ezret is, amely összesen mintegy 1,2-1,3 milliárd forintos kárösszeget jelenthet.

Az Aegon szakértői szerint nem kell attól tartani, hogy a globális felmelegedés, s az emiatt egyre gyakrabban előforduló óriásviharok hatására a lakásbiztosítások drágábbá válnának.

Az elmúlt évek óriásviharai lokálisan valóban jelentős károkat okoznak, de a lakáskárokkal kapcsolatos összes kifizetés nem emelkedett jelentősen, miközben a költségeket mérsékli a biztosítók hatékonyabb működése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.