Bűnpártolással vádolják az 500 euróst

A bűnszervezetek kedvelt címlete az 500 eurós, vizsgálatok szerint egyértelműen kimutatható a kapcsolat a bankó és a pénzmosás, illetve a terrorizmus között.

A terroristák, a maffiapénzek tisztára mosói és az adócsalók körében óriási népszerűségnek örvend az 500-as címletű euró, náluk kell keresni a napi forgalomból kikopó, kis helyen is elférő bankókat – derül ki az olasz jegybank egyik belső jelentéséből. Azt ugyan nem számolták ki az olaszok, hogy egy nokiásdobozba mennyi fér a legmagasabb címletű euróból, azt viszont igen, hogy egy kézitáskába nagyjából hatmillió eurót –1,6 milliárd forintot – lehet begyömöszölni, míg egy banki értékmegőrzőben használt szabvány kazettában akár 10 millió értékű ötszázas is elfér. Amíg egymillió amerikai dollár százas címletekben tíz kilót nyom, ugyanez euróból alig több másfél kilónál.

A Banca D’Italia védelmi szolgálata által készített jelentés szerint egyértelmű a kapcsolat az 500-as, illetve a terrorizmus fi nanszírozása és a pénzmosás között. Az illegális pénzmozgatás ideális eszköze ez a bankó – idézi a Bloomberg a szakértők megállapítását, akik szerint ezt a tényt figyelembe kellene venniük a döntéshozóknak. Nicola Borri, a római Luiss Egyetem közgazdászprofesszora is ezen a véleményen van. Szerinte az 500-as életben hagyása egyértelműen a bűnözést segíti, hiszen feltűnés nélkül óriási pénzeket lehet kisíbolni az országból, például az adóparadicsomi állapotokat kínáló Svájcba.

Olaszországban, Európa egyik legfertőzöttebb gazdaságában, a GDP 19 százaléka, nagyjából évi 300 milliárd euró tűnik el kézen-közön, s ennek nagy részét a közkedvelt bankóban tartják. Jelzésértékű, hogy az idézett felmérés szerint az 500-asok koncentrációja San Marino, illetve a svájci határ közelében a legmagasabb, s az, hogy az ország legnagyobb maffiacsaládjai 12 százalékkal, 78 milliárd euróra növelték nyereségüket 2008-ban az SOS Impresa nevű szervezett bűnözés elleni csoport becslése szerint.

A legnagyobb eurócímlet dollárok társaságában
A legnagyobb eurócímlet dollárok társaságában

Az eurócímletek kiosztását utoljára 2005-ben vizsgálta meg az Európai Központi Bank (EKB), de nem látott okot arra, hogy a legértékesebb címletet kivonja a forgalomból. A helyzet azóta sem változott, s az EKB szóvivője szerint a következő revízióig nem is fog. Azaz a 2002 óta kinyomott 566 millió darab 500-as törvényes fizetőeszköz marad.

Másként értékelte a figyelmeztető jelzéseket a kanadai jegybank, amely a szervezett bűnözés és a feketegazdaság visszaszorítása érdekében már 2000-ben kivonta a forgalomból az ezerdollárost – ami most értékében egy 730 eurósnak felelne meg. Európában egyébként egy lett címletre, az 500-as latra érdemes a legjobban vigyázni, darabja 706 eurót ér. Tízzel többet, mint a svájciak ezerfrankosa. Papírpénzben a világcsúcsot a szingapúri 10 000 dolláros tartja, amelynek darabjáért 5370 eurót adnak a pénzváltók – ha találkoznának vele, A Yusof bin Ishak első szingapúri elnök képmásával ellátott világosbarna bankó ugyanis ritkán látott vendég az euróövezetben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.