Feketekertésznek nincs pénz

Az egységes területalapú támogatás mellett hamarosan extra dotációt kaphat az évek óta kríziságazatnak számító kertészet, ezen belül is a zöldség-, gyümölcs- és dohánytermesztők. Lapunk értesülése szerint a földművelésügyi minisztérium napokon belül meghirdeti azt a szerkezetet átalakító programját.

A Gőgös Zoltán államtitkártól kapott tájékoztatás szerint a dohány-, a spárga-, a görög- és sárgadinynye-, a cseresznye-, az őszi- és kajszibarack-, a meggy-, a körte- és az almatermelők vehetik igénybe a támogatást. A pénzeket azonban a programhoz csatlakozók csak akkor kapják meg, ha igazolt, legális munkaerőt alkalmaznak.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács Szakmaközi Szervezet (FruitVeB)ügyvezetője elmondta, hogy a program a minőségi termék előállítását szolgálja, hiszen a többlettámogatást elsősorban a jobb kondícióban lévő termőterületek művelői kérhetik, továbbá segíti a kertészetekben folyó kézi munkavégzést, mert a támogatást egyebek mellett az igazolt foglalkoztatáshoz kötik. A programban részt vevő dohánytermelők így 2013-ig hozzájuthatnak a hektáronkénti közel egymillió forintos, a zöldség- és a gyümölcstermelők pedig 95 ezer, illetve 150 ezer forintos többlettámogatáshoz. A zöldség-gyümölcs, valamint a dohány-szerkezetátalakítási program támogatási jogosultságának maximuma évi 9 millió, illetve 22,1 millió euró.

A vagyoni jogként működő, átruházható támogatási jogosultságot azonban csak az szerezheti meg, aki 2013-ig fenntartja a termelést, és vállalja, hogy a dohány esetében hektáronként és évente ezer, a zöldségés gyümölcstermelők pedig 700 munkaórányi, igazolt, közterheit leróvó élőmunkát foglalkoztat. Ezenkívül a támogatási jogosultság feltéltele, hogy az éves árbevétel elérje a nettó 300 ezer forintot. Azok, akik nem teljesítik a vállalt foglalkoztatási kötelezettségeiket a zöldség, gyümölcs esetében, minden elmaradt óra után egy, a dohányosok pedig 4 euró bírságot fizetnek.

A dinnyetermesztők is pályázhatnak a plusztámogatásra
A dinnyetermesztők is pályázhatnak a plusztámogatásra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.