A horvátokat is elkapta a Déli áramlat

Az Európai Unió számára a Nabucco gázvezeték megépítése a legfontosabb, de a közösség az oroszok által tervezett Déli áramlat megvalósítását is támogatni tudja, amennyiben az megfelel a technikai és biztonsági követelményeknek – jelentette be egy szófiai konferencián Gunther Oettinger energiaügyi biztos.

Kedden ráadásul új szereplővel, Horvátországgal gyarapodott a Déli áramlatot „meglovagoló” országok köre. A társulásról szóló horvát–orosz megállapodást Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Jadranka Kosor horvát miniszterelnök jelenlétében írták alá. Putyin a biztonságos ellátás szempontjából kifizetődő lépésnek nevezte a horvátok belépését, amellyel déli szomszédaink ellátásában 40 százalék fölé nő az orosz gáz aránya. A találkozón Jadranka Kosor a Barátság és az Adria kőolajvezeték összekötésének és kibővítésének régóta dédelgetett tervét is felmelegítette. Ez elősegítené, hogy az orosz olaj az adriai kikötőkön keresztül eljuthasson az európai és észak-amerikai piacokra. Az aláírás összességében azért is lehet meglepő, mert Zágráb jó darabig a horvát tengerparton létesítendő cseppfolyósított gáz (LNG) fogadására és így szállítására alkalmas kikötő létesítését favorizálta.

A Nabucco „ellenlábasaként” is beharangozott Déli áramlat a Fekete-tenger mélyén haladva érné el Bulgáriát, ahonnan Szerbián és Szlovénián át szállítana orosz gázt Olaszországba és Ausztriába. Az említetteken kívül Görögország és Magyarország is érdekelt a 19 milliárd euróba kerülő beruházásban. A Déli áramlat várhatóan 2015-re készül el, és célja Oroszország domináns gázszállítói helyzetének megszilárdítása – írja az AFP.

Az EU célja ugyanakkor egyértelmű: a Nabucco révén a déli összeköttetés megteremtése, hogy a Kaszpi-térség és a Közel-Kelet gázmezőivel kapcsolatot létesítve új, Oroszországtól független forrásokkal biztosítsa földgázellátását. Európa hosszú távon növekvő gázigényének kielégítéséhez nélkülözhetetlenek a nagyszabású vezetéképítések – tette hozzá Oettinger, aki szerint a Nabucco ügyében a végső döntés még az idén megszületik.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő
Jadranka Kosor horvát miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.