Röviden

Közeledik egymáshoz a horvát INA és a szerb NIS

Egy lehetséges együttműködésről kezdődtek puhatolódzó tárgyalások a szerb NIS és a horvát INA kőolajipari csoport között – közölték pénteken az INA társaságnál, amelyben a Mol a legnagyobb tulajdonos 47 százalékos részesedéssel, az államnak 44 százalékos tulajdonrésze van. A vállalatnál arról nem adtak információt, hogy melyek a lehetséges együttműködés területei. A NIS-nél azt közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy cégnél készül az új stratégia, amely „lehetővé teszi a vállalat forrásainak felhasználását a külföldi kőolaj- és földgázkutatásban és -kitermelésben”. (MTI)

A Vedomosztyi kitart értesülése mellett

A Vedomosztyi című orosz lap kitart értesülése mellett, amely szerint a Mol és a Szurgutnyeftyegaz között tárgyalások kezdődtek az orosz cég birtokában lévő 21,2 százalékos Mol-részvénycsomag megvásárlásáról. Kifejtették: forrásaik megerősítették, hogy a Szurgut kapott ajánlatot a Moltól. A magyar vonatkozású ügyekben mindig feltűnően jól tájékozott üzleti lap pénteken azért rövidhírben közölte, hogy a Mol szóvivője csütörtökön Budapesten bejelentette: a magyar konszern nem indított küldöttséget Moszkvába és nem tárgyalt az orosz olajipari vállalat a részvénypakettjének megvásárlásáról. (MTI)

EU-pályázatok benyújtásának lehetőségét függesztik fel

Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) határozott időre, február 20-tól május 30-ig felfüggeszti a Gazdaságfejlesztési Operatív Program egyes pályázatainak benyújtási lehetőségét, emellett egy tender esetén módosítja a beadás határidejét – közölte a MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. Az NFÜ ezzel együttesen több mint 56 milliárd forint tervezett keretösszegű pályázat benyújtási lehetőségét szünetelteti – olvasható a MAG Zrt. közleményében. Az említett a leadási határidő módosításáról a „Vállalati innováció támogatása” kiírt tendereknél döntöttek, itt február 15. helyett március 19-ig érkezhetnek az igények. (MTI)

Hatalmas profitcsökkenés a Michelinnél

Tavaly drasztikusan, közel 71 százalékkal csökkent a Magyarországon is jelen levő francia Michelin gumiabroncsgyártó profitja. A világ vezető abroncsgyártójának adózott eredménye 104 millió euró lett, a 2008-as 357 millió euró után. Bevételei azért jóval szerényebb mértékben, 9,8 százalékkal, 14,8 milliárd euróra csökkentek. Eladásai az autógyártás általános válsága miatt estek vissza – közölte a cég. Különösen az lehet fájdalmas számukra, hogy sokan nem elhalasztották a vásárlást, hanem a Michelinnél olcsóbb márkákat kerestek járműveikre. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.