Röviden

Novemberben hét százalékkal csökkent az ipari termelés

Az ipari termelés 7 százalékkal csökkent 2009 novemberében az előző év azonos hónapjához képest, munkanaptényezővel kiigazítva 9,2 százalékkal esett. Októberhez viszonyítva1, 3 százalékkal csökkent a termelés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ipari termelés 2009 első tizenegy hónapjában 19,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A zuhanás 2008 októbere óta tart. (MTI)

Felpöröghet az olaj iránti kereslet a világban

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az idén nekilódulhat a kőolajkereslet, elsősorban azért, mert az ázsiai feltörekvő országokban felgyorsul a gazdasági növekedés. A szervezet úgy prognosztizálja, a kereslet 2007 óta az idén szökhet fel a legmagasabb szintre, miután a felhasználás az elmúlt két évben folyamatosan csökkent. Ebben az évben napi 1,4 millió hordóval 86,3 millióra növekszik a világ olajkereslete: ez napi 10 ezer hordóval több a decemberben becsültnél. (MTI)

Tízhavi csúcson az infl áció az euróövezeben

Az Eurostat adatai szerint az euróövezetben decemberben 0,9 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, főként az üzemanyagok és a dohánytermékek drágulása miatt. Havi összevetésben 0,3 százalék volt az infl áció. Novemberben havi szinten 0,1 százalékos, éves összevetésben 0,5 százalékos volt a drágulás. A megelőző hónapokban még csökkentek az árak: októberben 0,1 százalékkal, szeptemberben 0,3 százalékkal, augusztusban 0,2 százalékkal éves szinten. Az egész Európai Unióban tavaly decemberben 0,2 százalék volt a havi, és 1,4 százalék az éves infl áció. (MTI)

Magyarország költségvetési világelső lehet az idén

Magyarország minden idők egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását hajtotta végre a tágabb értelemben vett felzárkózó térség történetében, és ennek révén államháztartási pozíciója a legerősebbek között van az egész világon – áll a Bank of America–Merrill Lynch havi globális feltörekvő térségi helyzetértékelésének Magyarországról szóló fejezetében, amely a Magyarország – költségvetési világelső címet viseli. A ház becslése szerint a drákói prociklikus költségvetési szigorítás mértéke a hazai össztermék (GDP) 10 százaléka körül volt 2006 és 2010 között. (MTI)

Magánnyugdíjkasszák: eddig 42,04 százalék lépett vissza

A visszalépésre jogosult 109 914 magánnyugdíjpénztári tagból 46 212, a jogosultak 42,04 százaléka lépett vissza az állami nyugdíjrendszerbe az eddig regisztrált adatok szerint. Az ismertetett számok 16 pénztárnak – a létszámot és a vagyont tekintve a szektor 96 százalékának – adatait tartalmazzák. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.