Most az uniós hitel sem kell a cégeknek

Miközben az év elején havonta 30 milliárd forintot fizetett ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a nyertes pályázók benyújtott számláira, az összeg októberben már 70, decemberben pedig több mint 100 milliárd forint volt – mondta a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Szerinte ez azt mutatja, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) elérkezett abba a szakaszba, hogy jelentősen felgyorsulhatnak a kifizetések. Mint mondta: 2007–2008 a tervezéssel telt, aztán következett a pályázatok kiírása, a benyújtott projektek elbírálása, a szerződéskötések. Lendített tavaly a pénzek kiáramlásán, hogy számos adminisztrációs terhet enyhítettek, 40 százalékra növelték az előleg összegét, több automatikus elbírálású pályázatot indítottak, csökkentették a szükséges önrészt, és az NFÜ-nek késedelmi kamatot kell fizetnie, ha nem teljesíti időben a kifizetést.

A 2007 és 2013 között felhasználható 25 milliárd euró és a hozzá kapcsolódó hazai társfinanszírozás 55 százaléka, mintegy 3900 milliárd forint már elérhető pályázatok útján. Az ÚMFT keretében 38 ezer pályázatot kezeltek, ebből 17 300 darab, mintegy 3400 milliárd forint értékben nyert támogatást. Az aláírt szerződések száma 14 ezer. Az előzetes tervek szerint december végén 780 milliárd forinton kellett volna állniuk a kifizetéseknek, amiből 736 milliárd forint teljesült, azaz a hétéves keretnek nagyjából 10 százaléka jutott el a gazdaságba. Varga István szerint azonban idén indulnak be igazán a kifizetések, illetve számlát 2015-ig be lehet nyújtani.

A Jeremie programból, amely keretében alapvetően uniós hitelt kapnak a cégek, eddig 20 milliárdot helyeztek ki, ami az összes rendelkezésre álló pénz 10 százaléka. Varga István szerint jogos a kritika, hogy ez kevés, de mint mondta, válság idején nem hitelt vesznek fel a cégek, hanem inkább költséget takarítanak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.