Tokajban nem jött be a kései szüret
A Tokaji Borvidéken a meleg, száraz ősz ugyan kiváló minőségű szőlőt érlelt, ám nem segítette elő az aszúképződést. Azokat pedig, akik arra számítottak, hogy a késő őszi esők hatására mégiscsak szüretelhetnek némi aszúszemet, a csaknem két hónapra nyúlt csapadékos időszak tréfálta meg. Akadt olyan borászati vállalkozás, amelynél még december elején-közepén is zajlott a szüret. Az így leszedett termésnek azonban csak egy része hasznosítható, a szemeket beborító szürke penész miatt csak patkányként emlegetett elrohadt fürtöket a földre szüretelték a munkások.
Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára elmondta: a később leszüretelt szőlő egy részéből még lehet élvezhető bort készíteni. Mindent egybevéve az idei kiváló tokaji évjárat lesz, a szőlő magas cukorfoka biztosítja a minőséget.