Első munkahely: mindegy, csak legyen valami

Leginkább ugródeszkának tekintik első munkahelyüket a friss diplomások. Egy vizsgálatból az is kiderül, hogy az egyetem mellett végzett munkában szerzett tapasztalatok és kapcsolatok sokat segítenek az elhelyezkedésben.

"Egy külföldi cég leányvállalatánál dolgozom. Ez tapasztalatszerzés és ugródeszka. Az egy dolog, hogy mit tanultunk az iskolában; kijövök és újból lehet kezdeni a tanulást. Az első munkahely erre jó" - állítja egy természettudományi területen diplomát szerzett fiatal, akit a Diplomás Pályakövető Rendszer empirikus kutatási programjának keretében kérdeztek meg. Egy nemrégiben végzett műszakis pedig így nyilatkozott: "Itt leszek két évet, maradok ebben a munkakörben, aztán elmegyek máshová, ha itt a cégnél nem lehet váltani. A gyártósornak több része van, engem az egész érdekel, de most csak egy részével tudok foglalkozni. A két év alatt, amit jó eséllyel eltöltök itt, a másik részt is meg tudom tanulni, és akkor meg kéne pályázni egy vezető posztot, ha mindenben van tapasztalatom, rálátásom".

A tavalyi fókuszcsoportos vizsgálat az egy-két éve diplomázott hallgatók munkaerő-piaci tapasztalatairól és terveiről készült, két fővárosi és két vidéki egyetem: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a győri Széchenyi István Egyetem végzett hallgatóinak körében.

Kiderült: a friss diplomások elsősorban ugródeszkának tekintik első munkahelyüket, ahonnan a megszerzett tapasztalatok birtokában jó eséllyel tudnak pályázni egy jobban fizetett állásra vagy magasabb pozícióra. - A friss diplomások tehát nem támasztanak túlzott elvárásokat első munkahelyükkel szemben, a karrierépítésben fokozatosságra törekszenek és nem törnek rögtön a csúcsra - összegzi a vizsgálat tanulságait Polyacskó Orsolya szociológus a Diplomás pályakövetés 2. című kiadványban.

Vizsga előtt a jogi karon - nem panaszkodnak

Ez persze lehetőségeikkel is összefügghet, hiszen a munkaadók álláshirdetéseikben legalább két-három év gyakorlati tapasztalatot várnak a pályázóktól, amivel egy friss diplomás csak ritkán rendelkezik. Már csak ezért is kifizetődő a tanulmányok alatti munkavégzés, ami a vizsgálati eredmények szerint általánossá vált a hallgatók körében. - Nekem nincs szakmai tapasztalatom, most végeztem el az egyetemet, viszont ott van tíz ember, akinek van. Amíg az ember nem szerzi meg a szakmába vágó tapasztalatokat, ha csak diplomája van, az semmire sem jó - panaszolta egy szociológia szakot végzett hallgató.

A pályakezdők többsége állítja: az egyetem mellett végzett munka - a céggel kialakított kapcsolat és a munkatapasztalat miatt - nagy szerepet játszott az elhelyezkedésben. A társadalomtudományi karokon végzett fiatalok kifejezetten szorgalmazták is, hogy az egyetem motiválja a diákokat a szakmai, gyakorlati tapasztalatok megszerzésére. Polyacskó Orsolya szerint valószínűleg azért éppen itt jelenik meg markánsan ez az igény, mert ezzel a diplomával igen változatos munkaköröket lehet betölteni, a végzettség szerteágazó munkaerő-piaci utakat tesz lehetővé. A munkaadók sokszor nincsenek tisztában a képzés tartalmával, és a hallgatók is nehezen tudják megfogalmazni szakmai identitásukat, vagyis azt, mihez is értenek.

A tanulmányok alatti munkavégzés másik hozadéka a kapcsolati háló. A fókuszcsoportba bekerült pályakezdők körében is általános vélemény, hogy Magyarországon leginkább kapcsolatokon és ismeretségeken keresztül lehet munkához jutni. Egy egészségügyi szakot végzett friss diplomás ezt válaszolta a felmérésben: "Hát engem most mindenki utálni fog, de beajánlottak oda. A konzulensemet fölkereste az ottani főorvos, hogy tud-e ajánlani gyógytornászt, és ő a munkám alapján beajánlott".

Az ismeretségek szerepe éppen az egészségügyi szakokon végzetteknél fogalmazódott meg a legerőteljesebben, és ebben a csoportban számoltak be a legtöbb elhelyezkedési, vagy munkahelyváltási nehézségről is. Ezen a területen ugyanis nagy számban vannak olyanok, akik több tízéves munkatapasztalat után szereztek diplomát, például diplomás ápoló szakon, ami inkább negatívan, mint pozitívan befolyásolta elhelyezkedési esélyeiket.

A műszaki, a gazdasági és a jogi területen végzettek viszont arról számoltak be, hogy viszonylag hamar és könnyen tudtak munkát találni. A jogászok esetében a tényekhez az is hozzá tartozik, hogy nagy részük ösztöndíjjal külföldi képzésben is részt vett, magas szintű nyelvtudással bír, és posztgraduális tanulmányokat is folytat - ezek vélhetően mind növelték elhelyezkedési esélyeiket.

A friss diplomások közül kevesen számoltak be arról, hogy munkaközvetítő irodák segítségét vették volna igénybe az álláskeresés során, a többség közvetlenül álláshirdetésekre jelentkezett. Ennek során számos stratégiát választottak, az önéletrajzok tömeges küldözgetésétől a megfelelő időzítés megválasztásáig. "Szerencsés voltam, mert egy hónapon belül elkezdtem dolgozni egy informatikai cégnél. A végzés után mindenki elkezdi tolni az önéletrajzokat mindenfelé, és akkor dömping van. Ezt próbáltuk kiküszöbölni, és fél évvel korábban elkezdtük küldözgetni az önéletrajzokat" - vázolta stratégiáját egy természettudományi szakot végzett fiatal.

Egy volt szociológushallgató egyedi utat válaszott: "Egy egyszerű kiscsávó - gondoltam -, mi az, ami egyedivé tesz, ami kiemel? És rájöttem, hogy itthon semmi, vagy legalábbis nagyon kevés. És akkor jött az ötlet: külföldön lehet, hogy számít valamit, hogy tudok magyarul. És elkezdtem olyan munkalehetőségeket keresni, ahol a magyar nyelv az elvárás."

A fókuszcsoportok tagjai hosszabb-rövidebb munka nélküli, munkakeresési periódusról is beszámoltak, de a beszélgetések idején egy kivétellel mindenki dolgozott.

Mintegy harminc hazai felsőoktatási intézményben kezdődhet el 2010 elején a diplomás pályakövetési rendszer kialakítása. A 480 millió forint értékű projekt célja a végzettek karrierjének, munkaerő-piaci elhelyezkedésének nyomon követése. A rendszer kialakításához az Oktatási és Kulturális Minisztérium háttérintézményeként működő Educatio Nonprofit Kft. nyújt szakmai támogatást és központi szolgáltatásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.